изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 04:43 EEST
НЦИОМ: При 55 % активност - ГЕРБ - 29 - 32 %, БСП - 20 - 22 %, ДПС - 13 - 14 %, "Атака" - 9 - 11 %...    
ПарламентСофия. НЦИОМ оповести прогнозата си за резултатите от изборите за 41 Народно събрание. На база 55% активност, прогнозата на НЦИОМ за резултатите на предстоящия вот е следната:


ГЕРБ – 29%-32%
БСП – 20%-22%
ДПС –13%-14%
Атака – 9-11%
Синята коалиция – 8%-9%
Лидер – 5.0%-5.5%
НДСВ – 5.0%-5.5%
РЗС – 4.0%

Прогнозата за избирателната активност е изготвена на базата на официалните данни на ГРАО за имащите право да гласуват български граждани. Според ГРАО пълнолетните българи към 5 юли възлизат на 6 884 271 души.
НЦИОМ очаква до урните да отидат около 55% от имащите право на глас българи /около три милиона и осемстотин хиляди българи/. Прогнозираме силна регионална специфика на избирателната активност.
В изследванията от последната седмица регистрираме нарастване на декларативната готовност да се гласува. Това може да доведе и до по-висока от прогнозираната активност.
В обратната посока - за спад на активността влияят следните фактори:
-негативните послания и черният ПР в предизборната кампания и особено от последната и фаза, които биха могли да отблъснат избирателите
- налагането на публично мнение, че съставянето на кабинет след тези избори ще бъде трудно посгижимо и силно компромисно
- очакванията за скорошни нови избори.
Отличителна особеност на тези избори е темата за купуването на гласове. Друга особеност е темата за имунитета като цел на участието във властта и за мутризацията.
Сред българските и сред чуждестранните наблюдатели регистрираме очаквания за манипулиран вот. Подобни съмнения се наслояват и от сигналите отправяни към кабинета в последните дни от международни наблюдатели.
При по-висока активност шансовете на малките формации да попаднат в бъдещия парламент намаляват значително.
Мажоритарните мандати ще се разпределят основно между първите три политически сили в съотношение повтарящо пропорционалното разпределение на гласовете. По данни на НЦИОМ от 1 юли 2009 г., 80% от българските избиратели посочват, че ще гласуват едновременно за дадена листата и за мажоритарния кандидат на предпочитаната от тях политическа сила. Агенция "Фокус"
 


Сходни връзки

НЦИОМ: При 55 % активност - ГЕРБ - 29 - 32 %, БСП - 20 - 22 %, ДПС - 13 - 14 %, "Атака" - 9 - 11 %... | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.18 секунди