изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 06:45 EEST
КАВАРНЕНЦИ С ДОМАШНИ КОНТЕЙНЕРИ ЗА РАЗДЕЛНО СЪБИРАНЕ НА БОКЛУК    
ЕкологияВ събота жителите на Каварна получиха безплатно домашен контейнер за разделно събиране на опаковки, съобщиха от пресслужбата на кметството. Контейнерите се раздаваха на централния площад в морския град, като това е част от кампанията на ЕКОПАК "Бъди модерен! Събирай разделно!", в рамките на която през тази година ще бъдат раздадени безвъзмездно контейнери на 50 000 домакинства в 100 общини.

От кметството допълват, че три дни преди раздаването, на случаен принцип, в пощенските си кутии жителите на Каварна са получили талон-заявка, с който да вземат безплатно своя домашен контейнер за разделно събиране на опаковки. ЕКОПАК са дали възможност и на други желаещи да получат на място и попълнят такъв талон, като раздаването на контейнерите е продължило до тяхното изчерпване.
От ЕКОПАК пък уточняват, че идеята за създаването на домашния контейнер се родила след провеждането на национално представително проучване за нагласите на хората към разделното събиране на опаковки, проведено през октомври миналата година. Проучването показало, че като основна причина да не разделят отпадъците, хората изтъкват липсата на условия да го правят в къщи. Затова организацията разработи прототип на контейнер, който да даде реалната възможност и удобство да прилагат разделно събиране на опаковките още у дома. Самият контейнер е с три секции - за хартиени и картонени опаковки, за пластмасови и метални опаковки и трета - за стъклени бутилки и буркани. Той е компактен, за да не заема голямо пространство и е конструиран така, че да бъде удобен за ползване и последващо изхвърляне на опаковките. Разделянето на опаковките ще улесни правилното им изхвърляне в трите цветни контейнера от общинските системи и може да помогне за увеличаването на количествата на годните за рециклиране суровини, събирани от каварненци.
 


Сходни връзки

КАВАРНЕНЦИ С ДОМАШНИ КОНТЕЙНЕРИ ЗА РАЗДЕЛНО СЪБИРАНЕ НА БОКЛУК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди