изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 16:39 EEST
Отпадналите партии губят по 1 млн. избиратели    
Новини
Всяка партия, която излиза от властта, губи около един милион избиратели, заяви днес политологът Антоний Тодоров на кръгла маса, организирана от Нов български университет, в която участваха политолози и социолози.


Тенденцията се наблюдава от 1991 г. насам, добави той, цитиран от БТА. Според него резултатите от изборите за Народно събрание показват, че НДСВ залязва, а БСП заема позициите си от 1991-1997 г. Мобилизация на избирателите се наблюдава при "Атака" и ДПС, добави Тодоров.
Според Евгений Дайнов гражданите са направили разумен стратегически вот, като са дали огромна подкрепа на ГЕРБ. Затвори се възможността българските гласоподаватели да бъдат третирани като крепостно население, коментира той. По думите му, след вота може да се твърди, че сме европейски народ.
Националистическата риторика по време на изборите също беше обсъдена на срещата. Според Евгения Иванова тя може да бъде разделена на анти-ДПС, която се наблюдава при РЗС и Синята коалиция, и антитурска - най-вече при ГЕРБ. След вота обаче има промяна в говоренето, отбеляза Иванова. По думите й от ГЕРБ уверяват, че ще приобщят повече турци, че са срещу Доган, а не срещу ДПС. От БСП пък се разграничават като партньори на ДПС. Иванова обаче смята, че няма опасност от националистически взрив.
Победата на ГЕРБ според политолога Александър Маринов не е изненада. Той посочи, че изненадата е в мащаба на избирателната активност и размера на победата. Този вот е реваншът на хората над "узурпаторите на властта", коментира Маринов. Той определи този импулс като проява на трайна тенденция.
Според Румяна Коларова пък търговията с гласове би трябвало да се обяснява с процеси в рамките на самите партии.
В дискусията участва и лидерът на РЗС Яне Янев, който определи като слабост на изминалата предизборна кампания "сбъркания модел" на пренос на партийните послания към гласоподавателите. По думите му те са скъпо платени в медиите и не достигат ясно до избирателите. Според Янев извод от изборите е и това, че твърдите електорални ядра бързо се разпръскват и трансформират.  dir.bg
 


Сходни връзки

Отпадналите партии губят по 1 млн. избиратели | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.20 секунди