изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:13 EEST
200 бона за билет към парламента    
Политика
Между 4 и 6 милиона лева харчат политическите сили по време на предизборна кампания. Сумата обаче не включва парите за купуване на гласове, пише "Стандарт". Поне за толкова, извадени от черните партийни каси, признават под сурдинка лидери на формации.


Официалните отчети пред Сметната палата, естествено, съдържат в пъти по-малки цифри. Парите, освен за реклама и производство на тв клипове, плакати, билбордове и т. н. агитационни материали, са и за застъпници, шофьори, временни помощници на екипите в общинските партийни структури и още куп организационни харчове.
Отделно са "дребните" - за стимулиране на избирателите със суми кеш, печени пилета, платени сметки за вода и т. н. вариации на прословутото "купуването и продаването на гласове е престъпление".
Според изчисленията на "Стандарт" партиите са инвестирали средно за всеки свой депутат в новия парламент по 200 000 лв. Същите разходи обаче най-вероятно са направили и формациите извън графата "други" в социологическите проучвания, които не успяха да минат бариерата от 4% на входа на парламента - основно ЛИДЕР с "Новото време" и НДСВ. Те са и големите губещи в надпреварата. Като партии, получили над 1% от гласовете на избори, имат право на държавна субсидия - за ЛИДЕР с "Новото време", които събраха 137 795 бюлетини, сумата е 1 653 540 лв. на година. За НДСВ - 1 529 640 лв. Извънпарламентарните партии обаче губят шанс да участват в т. нар. търговия с влияние.
Не че уреждането на търгове и гарантираното печелене на обществени поръчки не са престъпление, но до този момент лобита и отделни представители във властта прибираха необезпокоявани комисионите за услугите.
Парламентарно представените партии обаче имат повод да ликуват въпреки очакванията - или страховете! - че новите управляващи от ГЕРБ ще сложат категорично край на престъпната практика.
Защото ще получат за всеки свой депутат субсидия в размер на около 700 000 лв. за 4-годишния мандат. Тоест - 1 народен представител носи чиста печалба, като се извади предизборната инвестиция, от половин милион лева за 4-те си години в парламента.
При това сумата ще нараства през периода, защото се определя като процент от минималната работна заплата. След промените в Закона за политическите партии, които 40-ото народно събрание направи в началото на годината, парите за 1 глас на избори скочиха от 2 на 5% от минималната работна заплата. Сметката показва малко под 15 000 за депутат на месец. Засега.
Остава да видим с колко ще се увеличи минималната заплата, а с нея и субсидията за депутатите.
Изводът: политическия бизнес криза не го лови.
ЛИДЕР и БСП се включиха най-силно в заливането на зрителите с клипове преди изборите за Европейски парламент. Изследване на агенция GfK Аудиенс Рисърч България - ГАРБ (ГАРБ), показа, че от партията на Христо Ковачки са излъчили 579 рекламни клипа в различните телевизии, а Коалиция за България - 808.
Червените са похарчили за реклама от синия екран около 1,3 млн. лв., Синята коалиция - 470 хиляди лв., ЛИДЕР - 455 хиляди лв. РЗС са дали 410 хиляди лева, а НДСВ - 380 хиляди. ГЕРБ е платила 100 хиляди лева.
Изследването на ГАРБ включваше 10 телевизии, а разходите на политическите централи бяха оценени според официалните тарифи за рекламите на електронните медии без ДДС и отстъпки. Една минута в БНТ струва 2400 лв., докато в bTV тарифата е 9500 лева, а в Нова телевизия - 4600 лева.
По време на предизборната кампания до 7 юни най-много политически клипове излъчи bTV - 648 рекламни единици. След тях се нареждат БНТ - 599, Нова телевизия - 585, "Фокс лайф" - 170, "Диема" - 132, GTV - 110, и др.
Рекламните филмчета на са достигнали до 347 000 души, тези на "Атака" - до 345 000 души, клиповете на НДСВ - до 286 000 души, на Синята коалиция - до 283 000 души.
Агенция "Маркет линкс" пък изчисли, че един глас за БСП е струвал на партията в рекламно време по телевизиите 1.28 лв., на ЛИДЕР - 2.86 лв., на движение "Напред" - 3.49 лв., на РЗС - 3.40 лв., на Синята коалиция - 2.28 лв., на НДСВ - 1.86 лв., на "Атака" - само 66 стотинки. dir.bg
 


Сходни връзки

200 бона за билет към парламента | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди