изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:04 EEST
Борисов маха нови посланици, прави кабинет до 27-и    
Политика
Премиерът и лидер на БСП продължава да си назначава кръжеца от приятели за посланици и генерални консули и да финализира далавери. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира новоназначените от правителството дипломати на днешното заседание на кабинета, предаде БГНЕС.


Още вчера той предупреди отиващият си кабинет да не назначава свои хора, а да сдава. Днес бъдещият премиер обеща да смени всички, които Министерският съвет определи днес като представители на страната ни извън граница, но преди това щял да разговаря с президента да не подписва указа за тяхното назначаване.
Борисов се обърна към всички членове на БСП с думите, че те имат лидер, който освен с далавери и приятелски кръгове, с нищо друго не се занимава.
Разликата между Сергей Станишев и него, заяви сам Борисов, е, че всеки ден завещава по нещо хубаво на онзи, който ще го замести на поста кмет на столицата.
Борисов обяви още, че официални преговори между него и другите дясно-политически сили не се водят в момента. Той обаче заяви, че нов кабинет ще има най-късно до 27 юли. На въпрос ще обяви ли по-рано състава на новия кабинет и резултатите от преговорите между него и партиите, заявили подкрепата си за ГЕРБ, той отговори: "Аз, за разлика от моите евентуални коалиционни партньори, имам отговорност пред избирателите, разбирам, че малките партии искат да са по-значими и затова говорят. Разбирам ги и не им се сърдя".
Запитан каква коалиция би направил и с кого, Борисов посочи, че коалиция би била осъществима, ако предложенията са такива, че не биха подвели избирателите. Той посочи, че има вариант от коалиция от партии във формат ЕНП, ноа ако не стане, ще предложи правителство на малцинството.
Междувременно заместник-министърът на външните работи Любомир Кючуков каза пред журналисти в Министерския съвет, че протича нормален, стандартен, рутинен процес на назначения на посланици, предаде БТА. Той отказа да назове имена. dir.bg
Министърът по европейските въпроси Гергана Паси съобщи пред журналисти кои са те. Дипломатът от кариерата Любомир Тодоров ще оглави посолството в Япония, за Македония заминава журналистът Боян Чуков, дипломатът Красимир Тулечки ще бъде първият ни посланик в новата държава Косово, а заместник-министърът Радион Попов, който зае този пост след оставката на Феим Чаушев, заминава за Тунис. Петимата консули ще бъдат в Чикаго, Милано, Солун, Одрин и Ню Йорк.
Всички министри, присъстващи на днешното заседание на правителството, са подкрепили кандидатурите, уточни Кючуков. По думите му документите отлежават доста преди изборите и съгласуването на посланици и генерални консули е започнало от май, а кандидатурите са внасяни между 7 юни и края на месеца. По стандарт съгласувателната процедурата отнема три-четири месеца, при всички правителства се е получавало застъпване в тази процедура, допълни зам.-министърът. "Ако се приеме, че тепърва сега се започне нова процедура, за което и да е посланическо място, това означава, че най-рано нашият посланик в съответната столица ще отпътува за там през ноември", отбеляза той.
Той коментира, че е разбираема реакцията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за това, че в последния момент се правят политически назначения в чужбина. Разбираема е от гледна точка на услужливо подадената информацията в един определен момент, резултат от някакъв тип революционна бдителност, каза Кючуков. Попитан дали новият министър-председател има право да не се съгласи с тези назначения, заместник-министърът каза, че има процедури, които отнемат три-четири месеца. След решението на правителството се иска съгласие от съответната страна за назначаването на дипломатите, при получаването на агремана се издава указ от президента, след което се издава заповед за командировка от министъра на външните работи, уточни Кючуков. Има достатъчно етапи, които позволяват оттук нататък този процес да тече нормално и да бъде под контрол, допълни той. Заместник-министърът, който е и бъдещ посланик във Великобритания, каза, че ще бъде в Лондон, след като приключи мандата си и предаде на новото ръководството на министерството всички функции.
 


Сходни връзки

Борисов маха нови посланици, прави кабинет до 27-и | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди