изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-09 @ 05:27 EEST
Хемингуей бил съветски шпионин    
По светаПрез 40-те години на миналия век Ърнест Хемингуей е фигурирал в списъците на съветските агенти в САЩ под кодовото име "Арго". Това заключение е публикувано в книгата "Шпиони: Възход и падение на КГБ в Америка", издадена от Йейлския университет, чийто автори са Джон Хейнсъм, Харви Клер и Александър Василев.

Василев през 90-те години е имал достъп до архивите на КГБ и книгата е базирана на неговите записки, съобщава "Гардиън".

Според авторите Хемингуей е бил вербуван през 1941 г. малко преди пътуването му в Китай. Цитира се съобщение, че писателят "многократно е изразявал желание и готовност да ни помага" при срещите си със съветски агенти в Хавана и Лондон.

Хемингуей обаче не е бил натоварен с нито една политическа задача и не се е сдобивал с никаква "политическа информация". Контактите с него са били прекратени в края на 40-те.

От книгата "Шпиони: възход и падение на КГБ в Америка" по-рано стана известно името на съветския ядрен шпионин в Лондон през 40-те – австрийският физик Енгелберт Брода, който е работил в Кембридж.
http://www.mediapool.bg

 


Сходни връзки

Хемингуей бил съветски шпионин | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди