изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 07:02 EEST
Вальо Топлото II в мини ”Марица Изток”    
Новини
Шефът на мини "Марица-Изток" Иван Марков, който бе мажоритарен кандидат на изборите на Коалиция за България, може и да надмине колегата си от столичната "Топлофикация" по далавери. Той е разследван от ДАНС, съобщава в. "Стандарт".


Папка с материали за източването на дружеството, някои от които бяха огласени пред медиите миналата седмица, вече е в ръцете на агентите, съобщават пред изданието от централата на ГЕРБ в Стара Загора. С помощта на свои симпатизанти в мините "герберите" успели да съберат неопровержими доказателства за аферите на Марков.
Обемистата папка - над 500 страници, съдържала куп договори за неизгодни сделки за милиони левове, подписани от самия него. Само разликата между пазарните цени и договорените от ръководството били над 2 млн. лв. Най-фрапиращият случай бил ремонтът на жилищен блок на мините в радневското село Ковачево. За строителните работи били похарчени над 570 хил. лв., или по 1071 лв./кв. м - колкото се плаща за ново жилище в центъра на Стара Загора.
Шефът на въгледобивното дружество пилеел с лека ръка и стотици хиляди за различни екстри в централата на компанията в Раднево. За обзавеждането на кабинета на техническата секретарка на Марков например били хвърлени 137 хил. лв. Не по-малко луксозно била обзаведена и заседателната зала в централата на мините. Само няколкото дивана стрували над 31 хил. лв.
В рудник "Трояново-Север" пък се намирала най-скъпата тоалетна у нас - за нея ръководството на мините потрошило близо 54 хил. лв. държавна пара.
Според експертите в мините е започнал абсолютно безсмислен ремонт на 3 големи багера. С официално писмо производителят - германската фирма ТАКРАФ, е предупредил, че експлоатационният им срок е изтекъл отдавна и те не поемали никакви гаранции след ремонта. Въпреки това дружеството е платило на ремонтна фирма, близка до ръководството, над 32 млн. лв. за рехабилитацията на грохналите багери.
Освен това въгледобивното дружество е теглило според финансисти съвсем необосновано 77 млн. лв. банков кредит за оборотни средства, които сега тегнели като воденичен камък върху финансовото състояние на мините.
Българското ФБР е взело на мушка и най-голямата у нас топлоцентрала - ТЕЦ "Марица-Изток-2". Тук в последните години се реализира мащабен проект за рехабилитация за над 220 млн. евро. Освен договори за обществени поръчки, агентите проверявали и сигнал за източване на държавни средства чрез пакети за луксозна почивка на работниците в курорта Старозагорски минерални бани. Самите енергетици роптаели, че за 4-5 дни дружеството плащало над 700 лв. на СПА комплекс "Армира", който пък отдавна се свързва с името на социалния министър Емилия Масларова.
dir.bg
 


Сходни връзки

Вальо Топлото II в мини ”Марица Изток” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди