изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 02:59 EEST
Експлозия в химически завод в Урумчи, властите изключват терористичен акт    
Китай В главния град на Синцзян-Уйгурския район на Китай Урумчи стана експлозия в химически завод, собственост на Китайската национална петролна корпорация. Взриви се хранилище на петрол, предаде агенция Синхуа. Според първите сведения няма жертви. Причините за експлозията не са ясни. Заместник-директорът на завода Лю Цзиюан изключи вероятността от терористичен акт.

През последната седмица обстановката в Урумчи бе една от централните новини, идващи от Китай. При етнически сблъсъци между уйгури и китайци там загинаха 184 души и към хиляда бяха ранени. Близо 8-те милиона уйгурите мюсюлмани, населяващи Синцзян-Уйгурски район в северозападен Китай, където са почти половината от населението му, се оплакват от подтискането на религиозните им практики и обичаи от китайската власт. В най-населената страна на света Китай живеят 56 различни етноса. /БГНЕС /

СПРАВКА НА НДТ

Урумчи има население от 2,2 млн. души (2007). Той е най-големият град и столица на автономния регион.

Урумчи заема територия от 14 216,3 км2. Това е единственият голям град в света, намиращ се толкова отдалечено от море - над 2000 км. С тази своя географска особеност печели място в книгата на световните рекорди на Гинес.

Градът има богата история и е важна част от Северния маршрут от Пътя на коприната. В Урумчи са съсредоточени различни промишлености: текстилна, петролно-химическа, стоманодобивна, черна металургия и др.

Климатът му е континентален, отличаващ се с горещо и сухо лято (ср. темп. 24°C) и студена влажна зима (ср. темп. -16°C). Пролетта и есента в този регион са много кратки, а най-доброто време за посещение е през месеците между май и октомври.

Туристически атракции в града са:

Небесното езеро,
Хун Шан (Червената планина),
Южната джамия,
Международният базар в центъра на града и
Регионален музей на Синдзян, където могат да се видят мумиите, открити в Таримската падина.
Градът е главен транспортен център и днес се слави с големите си амбиции да расте на височина. Както в повечето градове в Китай, в Урумчи непрекъснато се появяват нови небостъргачи и модерни сгради. Обликът на града се променя непрекъснато.

http://bg.wikipedia.org

 


Сходни връзки

Експлозия в химически завод в Урумчи, властите изключват терористичен акт | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди