изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:29 EEST
НАРОДЕН КАЛЕНДАР 20 ЮЛИ - ИЛИНДЕН    
Празници Свети Илия е старозаветният пророк, който 900 години преди Христа е предсказал неговото появяване. Илия значи "крепост Господня".

Легендата разказва, че когато юнаците си поделят небето, на него се паднали летните гръмотевици и светкавици, земята в дълбочина, небето във височина и тъмните облаци. Притча разказва, че веднъж св. Богородица, св. Магдалина и св. Неделя го помолили да накаже хората за тяхното безверие и той заключил небето за цели 3 години. Така не капнала капка дъжд. Пропукала се земята девет лакти дълбоко и широко. Разкаяли се грешниците, напълнили църквите, повярвали на Бога, а св. Илия пратил дъжд и плодородие. Според народните вярвания св. Илия препуска с колесница по небето и от търкалянето на колелетата се получават гръмотевиците. Старозаветният пророк Илия е свързан и с огъня, и с водата - предрича суша, измолва дъжд и се възнася с огнена колесница.
На този ден в чест на светеца празнуват кожухарите, кожарите и керемедчии. В народната традиция е запазен обичаят в чест на светеца да се принася в жертва старият петел - "бащата". На този ден се прави молебен за дъжд и плодородие. Пече се погача "колач за св. Илия".
 


Сходни връзки

НАРОДЕН КАЛЕНДАР 20 ЮЛИ - ИЛИНДЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди