изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 08:48 EEST
Гравитацията на Земята намалява при слънчево затъмнение на 22 юли?    
Китай

Китайски учени планират безпрецедентно изследване, за което условия ще има само веднъж през този век - по време на пълното слънчево затъмнение в Азия на 22 юли.Те ще проверят спорната теория, че гравитацията леко намалява при пълно затъмнение, съобщи "Ню сайънтист".



Геофизици от Китайската академия на науките са подготвили безпрецедентен набор високочувствителни инструменти на шест места в страната. С тях ще бъде отчетена гравитацията при пълното слънчево затъмнение, което се очаква в Южен Китай на 22 юли. Резултатите ще бъдат анализирани през следващите няколко месеца.

Първият признак за промени в гравитацията при слънчево затъмнение е от 1954 г. Френският икономист и физик Морис Але отбеляза странно поведение на движещо се махало при слънчево затъмнение над Париж. В началото на затъмнението посоката на движение на махалото рязко се е променила, насочвайки към внезапна промяна на гравитацията.

След този случай колебания в гравитацията са измервани при около 20 пълни слънчеви затъмнения.

Резултатите обаче още са неокончателни. Мнозина физици се съмняват в съществуването на аномалията, защото тя би променила идеите ни за принципите на гравитацията. Затова се предлагат различни конвенционални обяснения - атмосферни промени в температурата или налягането, внезапно движение или спиране на движението на хора, каза К. С. Уникришан от Института за фундаментални изследвания "Тата" в Мумбай. Затъмнението в Азия ще е най-дългото за 21-и век.

То ще продължи 6 минути и 44 секунди. Очаква се толкова дълго затъмнение да има чак през 2132 г. То ще започне в 23,50 ч. по Гринуич над западния бряг на Индия. Сянката ще премине през Централна Индия, Непал, Бангладеш, Бутан, Мианма, Китай, Япония, Полинезия.

Затъмнението ще приключи над Тихия океан. Дължината на полосата, в която ще може да се види пълното слънчево затъмнение, е 3000 км, а широчината - от 226 до 251 км. Частично слънчево затъмнение ще има в много по-голям район - над Източна Азия, Индонезия и Тихия океан. БТА

Слънчево затъмнение предизвика бум на туризма в Китай

ПРЕДИ ДЕСЕТ ГОДИНИ ПЪЛНО СЛЪНЧЕВО ЗАТЪМНЕНИЕ

Частично слънчево затъмнение ни очаква на 1 август

НАБЛЮДАВАХМЕ ЧАСТИЧНО СЛЪНЧЕВО ЗАТЪМНЕНИЕ

МОНТИРАТ ТЕЛЕСКОП ЗА СЛЪНЧЕВОТО ЗАТЪМНЕНИЕ ДНЕС

Либия посреща милиони туристи за слънчевото затъмнение на 29 март

В. “Черно море”: Пълното слънчево затъмнение на 29 март ще наблюдаваме като частично и у нас

НА 8 ЮНИ - ПАСАЖ НА ВЕНЕРА ПО СЛЪНЧЕВИЯ ДИСК

НА 8 ЮНИ - ПАСАЖ НА ВЕНЕРА - ТОВА СТАВА НА 100 ГОДИНИ

КАЛЕДАР НА СЪБИТИЯТА

КАЛЕНДАР НА СЪБИТИЯТА

КАЛЕНДАР НА СЪБИТИЯТА: 15 ФЕВРУАРИ

 


Сходни връзки

Гравитацията на Земята намалява при слънчево затъмнение на 22 юли? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.58 секунди