изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:23 EEST
ГАРАНТИРАМЕ НЕПРЕКЪСНАТА ПОДКРЕПА ЗА ВСЯКО ДЕТЕ    
Интервюта

Разговор за новото Частно основно училище “Галилео Галилей” с Кирил Каменов и Марияна Симеонова, членове на Сдружението с нестопанска цел “За предприемчиво гражданско общество”



  

- Как се роди идеята за новото училище?

 

- Четирима млади хора обединихме усилията си в Сдружението с нестопанска цел “За предприемчиво гражданско общество”. ЧОУ „Галилео Галилей” засега е най-мащабният ни вече лицензиран проект. Открили сме, че на съвременния ученик му липсва готовност за изява на предприемчивост, инициативност. Липсва му вдъхновение. Или по-скоро няма кой да  запали това вдъхновение. Нашето училище е отговор на необходимостта от “пробуждане” на инициативата, на човешките мечти за успех и откривателство. То е видно и от името на Галилей, което сме избрали - идеята ни е да провокираме  създаване на млади откриватели, предприемчиви млади хора! А предприемчивост означава да си инициативен, в познатото да откриваш непознатото. Нашият град вече има частна гимназия, Висше училище Международен колеж, но на територията на Добрич, а и на целия Североизточен район липсва частно основно училище. Твърде късно е след 14-годишна възраст да се опитва да възпитаваш дух, култура и духовност, в това число и предприемаческа. От тази възраст можеш само да реформираш! И защо да го допускаме?

 

- С какво това учебно заведение се отличава от масовото училище?

 

- Този въпрос е възелът, около който някои „доброжелатели” се опитват да ни спрат. Ние не се състезаваме с масовото училище! Ние имаме идея и виждане как да я осъществим! Това е важно!

И все пак. Сред водещите разлики са методите на обучение. Методи, които разкрепостяват ученика и най-важното - придвижват го гарантирано напред! Какво значи това – искаме нашата оценка „Добър” да означава „Много добър” в масовото училище. Ето това искаме да бъде разликата. А как ще го постигнем – чрез близост до децата, беседи, спорове, дискусии, мениджърски игри… Много е важно обучението да бъде ситуирано и извън класната стая – ученикът трябва да отвори сетивата си към живия живот. Много интересни са програмите ни за обучение по свободноизбираема подготовка -  по „Домашният бюджет”, „Управление на времето”, „Млад предприемач”, „Игра на пазар”, „Моят първи бизнес”, „Моята фирма” и т.н. Самите програми така са систематизирани, че осигуряват надграждане с времето.

Имаме желание да се обособим и като културно-образователен център. Театралната школа към училището, която планираме да открием през есента, си е поставила доста амбициозни задачи.

Ще ни отличава и таксата на обучение. За подготвителния ни клас, който ще гарантира приемственост между детската градина и началното училище, тя ще е 190 лв. на месец. От първи до седми клас включително таксата ще е еднаква за всички - 960 лв. за срок, като за различните класове се предлагат различни бонуси – освен посочените форми за СИП, ученическа униформа, чуждоезиков лагер, арттерапия, зелено училище, участие в театрална школа и т.н.

Най-важната отлика от масовото училище е непрекъснатата подкрепа за всяко дете! Вече в училището има три забрани:

"Не казвай "Не знам", "Не позволявай да не можеш" и "Забрави критиката и недоволството от нея!" И те се отнасят първо за учителите, които работят в училището.

 

- Родителите често задават въпроси каква е разликата в майсторството на учителите, след като те са работещи и в масовото училище и се очаква, че няма да могат да избягат от рутината?

 

- Рутината е част от опита. Тя е първото стъпало Избрали сме колеги майстори и доктори по педагогика в учредения Борд за управление на знанието. Трябва да успеем. Училището е обявило специална процедура по подбора на преподаватели – разработка на учебно занятие по учебния предмет, в който специализира учителят, и презентиране на елементи от хода на урока. Тук няма да са определящи педагогическият стаж или възрастта, а педагогическият усет, способността за прилагане на индивидуален подход в обучението, готовността за “пречупване” на досега използвания арсенал от методи през призмата на вече доказалите своята ефективност, но по-рядко прилагани у нас, методи и техники. В тази връзка предвиждаме достатъчно тренинги за преподавателите по различните дисциплини съобразно възрастовите групи на учениците. За нас е важно нашите учители да са хора с хъс и вяра, че могат да мотивират младите хора за личностно и професионално развитие. Желаещите да станат част от нашия екип могат да ни потърсят на тел. 0889 363 228, 0885 398 672 или 058 667 628.

 

- Как се кандидатства във Вашето училище?

 

- Стремим се да предложим оригинална процедура за вход в частното училище. Без да подлагаме нашите кандидати на излишно напрежение и стресови ситуации, провеждаме изпитна игра с няколко основни фрагмента, засягащи различни области на знанието за съответната възраст. Просто учители и ученици заедно играем, заедно се учим и съвместно се оценяваме. Ние имаме усет за това как и кога ученикът е привлечен към майсторството на учителя си. След провеждането и на семейното интервю предлагаме на родителите "Паметен портрет на ученика", където вписваме в научно-художествена форма какви умения и способности сме наблюдавали, каква ориентация към професия сме открили и как мислим да развиваме ученика. Това правим с всеки ученик.

 

- Защо включвате и  семейното интервю в процедурата за прием?

 

- Знаем, че не можем да гарантираме сериозно образование без сътрудничеството на най-близките на ученика. Та нали в началото интересът за кандидатстване в частно училище е първо на родителя – детето не знае къде какви училища има! В Договора  за обучение, който подписваме с родителите, ясно е изписан ангажимента им – да „живеят” в училището чрез своето дете. Не редовно и не натрапчиво, но да живеят!

 

- Предвиждате ли форми за превенция на агресивното детско поведение?

 

- Ориентирахме се към най-малката училищна възраст именно затова. Ние не се стремим към превенция на агресията. Ние искаме, още когато детето не се е докоснало до насилието, да му предоставим една поддържаща Доброто и Красивото в него среда. Ако се налага, имаме арсенал от педагогически и психологически средства -  ще помагаме на родителите в тази посока.

 

-  Каква е Вашата покана към родителите?

 

- Покана ли? „Елате, за да откриете детето си! Докато то открива света!”
  

НДТ

 


Сходни връзки

ГАРАНТИРАМЕ НЕПРЕКЪСНАТА ПОДКРЕПА ЗА ВСЯКО ДЕТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди