изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 08:02 EEST
“ЖИТЕН КЛАС” ВПЕЧАТЛИ БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА С ИЗПЪЛНЕНИЯТА СИ    
НовиниОт участие в Международен фолклорен фестивал в град Купрес в Босна и Херцеговина се завърна представителният танцов ансамбъл за изворен фолклор “Житен клас” от село Житница.

Негов художествен ръководител е Ангел Сербезов. Формацията е изнесла четири концерта в градовете Купрес, Томиславград, в село Горна Буковица и фермата Листани. Добруджанските изпълнители са представили 30-минутна фолклорна програма “Игри от Житница”. Тя е включвала традиционни песни и автентични хора от добруджанския край. Те са получили много висока оценка от журито за отлично пресъздаване на автентичен български фолклор. Още след първото им изпълнение босненският хореограф и председател на журито Перо Джорджевич е споделил: “Изпълнихте ми душата. Толкова бяхте уморени от пътя, а така се преобразихте на сцената. Толкова щастие излъчваха очите ви, щом засвири народната музика. За мен сте най-добрият пример за изпълнители на автентичен фолклор”. Добри отзиви за състава са дали също Анка Раич – председател на националната секция а ЦИОФФ на Анте Чичак – директор на фестивала.
“Запленени сме от красивата природа на Херцеговина, от любезността и отзивчивостта на организаторите и местните жители. Гостуването ще остави трайни следи в сърцата ни със създадените приятелства с групите от Полша, Хърватия и Босна, с богатите впечатления от срещата с  различни национални фолклорни култури”, споделят самодейците, председателят на читалището Севдалина Енчева и читалищният секретар Янка Иванова. Те изказват гореща благодарност към националната секция на ЦИОФФ България и към регионалния й представител Стоян Господинов, към Община Добричка в лицето на кмета Петко Петков и към ПТК “Житница” с председател Стоян Тодоров за оказаната подкрепа и съдействие за организиране на пътуването.
 


Сходни връзки

“ЖИТЕН КЛАС” ВПЕЧАТЛИ БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА С ИЗПЪЛНЕНИЯТА СИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди