изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:16 EEST
ВСЕКИ ВТОРИ УЧЕНИК НЕ ЗАКУСВА, ВСЕКИ ТРЕТИ - РЕДОВЕН ПУШАЧ    
ЗдравеВсеки втори ученик от Добрич не закусва, всяко второ момиче и всяко трето момче не обядват

Двигателната активност на подрастващите не е на нужното ниво - тя е ниска при всяко второ момиче и четвърто момче. Страшната статистика, съобщена от доц. Галя Цолова - от Националния център за контрол и опазване на общественото здраве /НЦКООЗ/,  е резултат проучване за носителство на фактори на риска за здравето на учениците на възраст 14-18 години от Добрич. Данните показват още, че всеки седми ученик се е напивал над 10 пъти в годината, че подрастващите не консумират достатъчно мляко, зеленчуци, варива, а наблягат на тестените и мазни храни.
Данните от проучването бяха представени вчера пред представители на различни институции в Добрич, имащи касателство към проблема - медицински специалисти, директори на училища, общинските съветници от комисиите по "Здравеопазване" и "Образование", общински служители, общественици. Присъства и доц. Никола Василевски - изпълнителен директор на програма СИНДИ за България и зам.-директор на НЦКООЗ. Проучването е направено през 2008 година в рамките на общинска програма "СИНДИ" и има за цел да се постави началото на детската компонента по програмата "Здрави деца в здрави семейства". Изследването е направено сред 740 ученици от 8 до 11 клас в девет училища - СОУ "П. Р. Славейков", СОУ "Кл. Охридски", СОУ "Л. Каравелов", ХГ "Св. св. Кирил и Методий", ЕГ "Г. Милев", ПГТО "Г. Бенковски", ПГСА "П.Пенев", ПГВМ и ПГАС. То е включвало стандартен за СИНДИ въпросник с 52 въпроса, разделени в 9 раздела /данни за анкетирания, хранене, употреба на алкохолни напитки, тютюнопушене, физическа активност, други навици свързани със здравето, здравни знания и нагласи, оценка на здравето, училищна среда/. На всички ученици са извършени измервания на ръста, теглото и артериално налягане - двукратно.
Съвременните изследвания показват, че голяма част от рисковите фактори за здравето се придобиват в училищна възраст, коментираха специалисти. Резултатите от проучването показват, че пред нас се открива едно много голямо поле за работа, сподели директорът на здравната инспекция д-р Светла Ангелова.
Проучване на рисковите фактори за здравето на децата ще бъде направено в цялата страна в края на годината, съобщи доц. Василевски. Той обясни, че профилактиката на здравето на децата трябва да бъде насочена към здравословното хранене, повишаване на дихателната активност, намаляване на тютюнопушенето и др. "Искаме да направим така, че децата да не стигат до заболявания", каза доц. Василевски. По думите му, най-разпространените при децата хронични неинфекциозни болести са сърдечно-съдовите, злокачествените, диабетът, затлъставането и др. НДТ
 


Сходни връзки

ВСЕКИ ВТОРИ УЧЕНИК НЕ ЗАКУСВА, ВСЕКИ ТРЕТИ - РЕДОВЕН ПУШАЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди