изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 10:34 EEST
Обвиниха генерал за убийството на журналист    
По света
Бившият генерал от министерството на вътрешните работи на Украйна Олексий Пукач бе обвинен за съучастие в убийството през 2000 г. на опозиционния журналист Георгий Гонгадзе. Това съобщи днес генералният прокурор Олександър Медведко, цитиран от Франс прес и БТА. Медведко уточни, че срещу Пукач са били повдигнати още няколко обвинения.


Заподозрян номер едно за убийството на Гонгадзе, бившият генерал бе издирван в продължение на няколко години. Той бе арестуван във вторник в село на 200 километра от Киев.
Основател и директор на опозиционния електронен вестник “Украинская правда“, Георгий Гонгадзе изчезна в Киев на 16 септември 2000 г. Тялото на журналиста бе открито няколко месеца по-късно.
Случаят предизвика безпрецедентен скандал в Украйна, като опозицията обвини за убийството на критичния към властта Гонгадзе тогавашния президент Леонид Кучма. Медведко разкритикува действията на заместник-председателя на Службата за сигурност на Украйна Васил Грицак, разпространил секретна информация за разпитите на Пукач. Следователят бил забранил дори на самия прокурор да разгласява информацията. На 22 юли Грицак заяви, че о.з. генералът е назовал имената на поръчителите на убийството и е посочил мястото, където се намира отрязаната му глава. Медведко заяви, че Пукач наистина разказал къде е мястото, но следователите още не са успели да намерят главата.
Трима от участниците в убийството на журналиста са в затвора, четвъртият, както предполага следствието, е бил Пукач.
Поръчителите на престъплението все още не са разкрити, припомня агенция УНИАН, цитирана от руски медии.  dir.bg
 


Сходни връзки

Обвиниха генерал за убийството на журналист | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.47 секунди