изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 08:48 EEST
Китайците трябва да раждат повече деца    
Китай

Държавната политика на комунистическата страна се променя радикално след като стана ясно, че Шанхай, един от четирите градове-провинции в Китай, ще толерира раждането на второ дете. В последните 30 години страната подкрепяше социално семействата с по едно дете, заради високата популация.



Съществуват обаче индикации, че населението застарява твърде бързо и през 2030 ще спре да нараства, ако се развива в насоката, която властите налагаха до момента. Само в Шанхай хората над 60-годишна възраст са вече 26% от населението. В държавен мащаб изследвания сочат, че до 2050 в Китай ще има 438 милиона хора над 60 години и около 100 милиона над 80 години.

Сега раждането на второ дете в Китай не беше забранено, но семействата с повече от едно деца се лишават от някои социални привилегии, като се налага да платят такса или да поискат специално разрешение. Изключения се правят за близнаци или тризнаци. В някои селски райони се допуска раждането на второ дете, ако първото е било момиче.

Проблемите с пенсионната система в Китай са един от основните фактори да се докаже, че страната не е готова да се справи с преобладаващо застаряващо население. Ако тенденцията в момента се запази до 2050, за един пенсионер ще работят 1,6 души в трудоспособна възраст. През 1975 този показател е бил 7,7.

От друга гледна точка, агенция „Ройтерс“ посочва, че броят на двойките в Шанхай, които искат второ дете, се е увеличил с над 80% за три години. Техните мотиви обаче не са свързани с пенсионните проблеми след 40 години, а с нежеланието им децата им да са тъжни и самотни вкъщи. bpost.bg

 


Сходни връзки

Китайците трябва да раждат повече деца | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди