изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:22 EEST
РЕФОРМИРАТ ДОМ "ДЪГА"    
НовиниДа бъдат разкрити социални услуги, предоставяни в общността, в сградата на дома за деца, лишени от родителска грижа, ”Дъга” като делегирана от държавата дейност бе обсъждано днес на заседание на Общинския съвет.

 Съветниците взеха решение да предложат от 1.01.2010 година като такива дейности да функционират два центъра за настаняване от семеен тип за деца настанени в специализирана институция ДДЛРГ ”Дъга”  с капацитет 30 местау преходно жилище с капацитет 8 места и център за обществена подкрепа с капацитет 30 места.

Центърът за настаняване от семеен тип е комплекс от социални услуги, които  се предоставят в среда близка до семейната. Преходно жилище е предназначено за младежи над 18 годишна възраст, които предстои да напуснат дома и там ще водят независим начин на живот подкрепяни от професионалисти. В центъра за обществена подкрепа ще бъдат предоствяни социални услуги, свързани с превенция на изоставането, превенция на отпадането от училище, деинституционализация и реинтеграция на деца, обучение в умения за самостоятелен живот и социална интеграция на деца от институцията, консултиране и подкрепа на семейства в риск, оценяване и обучение на бъдещи приемни родители и осиновители.   родители и осиновители.  

Идеята е по този начин да се гарантира съществуване на разкритите в началото на ноември 2008 година центрове по проект “Достоен живот за децата на Добрич” финансиран по програма ФАР. По него община Добрич е партньор на ФИЦЕ – България. Именно в изпълнение на проекта в дом ”Дъга” бяха разкрити два центъра за настаняване от семеен тип, тренинг център и център за обществена подкрепа, които дават възможност за намаляване на броя на децата отглеждани в институция. Реализацията на проекта приключва в началото на декември тази година. За да продължи предоставянето на социални услуги в общността, което ще доведе и до реформирането на дом ”Дъга”, общинската администрация предлага структурираните  по проекта социални заведения да бъдат разкрити по реда на Закона за социално подпомагане и Правилника за неговото приложение, като делегирана от държавата дейност през бюджетната 2010 година. НДТ

 


Сходни връзки

РЕФОРМИРАТ ДОМ "ДЪГА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди