изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:30 EEST
ПОЛИТИКАТА НА БАНКИТЕ СРИВА ИКОНОМИКАТА НИ    
НовиниНационалната асоциация на българския бизнес подготвя законопроект за защита на длъжника


На пресконференция вчера председателят на Националната асоциация на българския бизнес Светлозар Николов обяви, че до две седмици ще представят законопроект за защита на длъжника. "Това е изключително наложително, защото фирмите и гражданите са подложени масово на атака от банките и финансовите институции. От банковата система зависи бъдещето на страната. Досега тази тема от предишния кабинет се омаловажаваше и умишлено се подценяваше. Всъщност, всичко в страната, дори националната сигурност зависи от банковата система. Ние не само сме най-бедната страна в ЕС, но и плащаме най-високите лихви по кредитите и имаме най-тежки условия за кредитиране" - каза Николов. Всички клиенти на банковата система са поставени в изключително тежки условия, а това води до съсипване на икономиката, бюджетен дефицит, ръст на безработицата и ръст на престъпността. Много фирми са обречени на фалити, което неминуемо ще доведе и до фалити на банките" - каза Николов. Според асоциацията, политиката на банковата ни система е явно и открито насочена срещу българския народ. "Не може една банка в Европа да намали на Ханс лихвата от 6 на 2 %, а същата в България на Ивайло да увеличи лихвата по кредита от 10 на 18 %" - каза още председателят на асоциацията.
Според него, страната е в тежка икономическа криза и рецесия. Асоциацията цели не опростяване на кредитите, а намаляване на нивата до поносими за хората проценти, за да могат да плащат дълговете си. Затова организацията ще настоява за сваляне на лихвите до 4 на сто. "Ще искаме среща с премиера Борисов, като ще настояваме МС да обяви икономическата криза в страната за форсмажорно обстоятелство. Готови сме и ще браним имотите, заложени като ипотеки на хора и фирми, ако трябва с живи вериги, от изпращаните съдебни изпълнители и няма да предаваме владенията. Крайно време е банковата система да започне да води социално отговорна политика към българския народ" - каза още Николов.
По данни на организацията, делът на лошите кредити в банковата ни система е над 20 на сто, а до два месеца ще стигне и над 30 %. Членовете на Националната асоциация на българския бизнес, заедно с Асоциацията за обществена самозащита, ще настояват и за пълна реформа в банковата система на страната, за да се спре кредитирането без обезпечение. В тази връзка в Добрич, както и в столицата, Варна и Русе, вече е стартирала подписка в подкрепа на исканите промени за защита интересите на потребителите на финансови продукти, като до дни ще тръгне такава и в другите големи градове на страната. Само за два дни са събрани в подкрепа на исканията на асоциацията над 5 хил. подписа, обяви още Николов.
 


Сходни връзки

ПОЛИТИКАТА НА БАНКИТЕ СРИВА ИКОНОМИКАТА НИ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ПОЛИТИКАТА НА БАНКИТЕ СРИВА ИКОНОМИКАТА НИ
Автор: Anonymous да 2009-08-05 @ 16:21 EEST

Трябвало е да се чете повече, като са се подписвали договорите за кредит. Ама пусти пари, имат качеството да изглаждат мозъчните гънки. 

Така е във финансовия бизнес - рано или късно някои маймуни ги налапва Питона (вж. за справка Книга за Джунглата). Вечен живот няма. Пък бил той и на кредит. Аха..


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.32 секунди