изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 06:46 EEST
ЗАБОЛЕЛИТЕ ОТ МОРБИЛИ НАДХВЪРЛИХА 150    
Здраве4 900 вече са имунизирани, толкова мащабна кампания в Добричка област специалисти от РИОКОЗ не си спомнят


Над 150 са вече заболелите от морбили на територията на Добричка област. Това съобщи по време на среща с работодатели д-р Тодорка Панайотова - директор на дирекция "Надзор на заразните болести" към РИОКОЗ. На срещата бе потърсено съдействие от страна на шефовете на фирми във връзка с провежданата извънредна имунизационна кампания на територията на цялата област, разпоредена със заповед на Министерството на здравеопазването.
Първият случай на морбили в областта е регистриран при дете от село Ловчанци на 16 юни, разказа д-р Панайотова. Диагнозата била окончателно потвърдена на 27 юни, в следващите два дни случаите станали осем. В Добрич болните от морбили са шест, в момента се уточняват. Това са деца, преминали на лечение през Детско отделение на МБАЛ, които  след като са изписани, са получили обрив, обясни инфекционистът. Директорът на РИОКОЗ д-р Светла Ангелова разказа, че в момента в няколко страни в Европа има бум на морбили. Сред тях е Германия, откъдето е пренесен първият  случай в България - в Разградско.
Заболелите от морбили в Добричка област са на възраст от 45 дни до 26 години, съобщиха лекарите. В другите три области на страната, където има покосени от заболяването - Разград, Силистра и Шумен, има десетина случая на болни над 32-35 години. Морбили протича с много висока температура - 39-40 градуса, много често се развиват пневмонии, ентероколити, каза д-р Панайотова. Много тежко боледуваха няколкото майки, които се заразиха от децата си, допълни тя. Специалистите обясниха, че през 1992 година в България е въведена първата ваксина срещу заболяването, която се поставя на 13-месечна възраст. Втората ваксина - на 12 години, влиза в сила през 2000 година. След поставянето на имунизацията са необходими минимум две седмици за изграждане на имунитет-защита от страна на организма. От началото на кампанията в областта са ваксинирани 4 900 души. Със заповед на Министерството на здравеопазването са изградени имунизационни екипи, в състава на които влизат представител на РИОКОЗ и на лечебната мрежа. Специалистите срещат затруднения, тъй като сезонът е такъв, че много жители отсъстват от областта. За ваксините, които са безплатни, РИОКОЗ подава поетапно заявки до МЗ.
Извънредната кампания е насочена към възрастовата група 13 месеца - 30 години. Част от гражданите, подлежащи на имунизация, са в работоспособна възраст, посочи д-р Ангелова. Това бе причината от РИОКОЗ да проведат вчера среща с работодатели - членове на Търговско-промишлената палата. Шефовете на фирми бяха призовани да информират работниците си до 30 години за кампанията и да им окажат съдействие да посетят личния си лекар, за да се имунизират, ако е необходимо.
Толкова мащабна кампания в Добричка област не си спомняме, споделиха специалистите от РИОКОЗ. След приключването й, данните ще бъдат обработени и анализирани. НДТ    
 


Сходни връзки

ЗАБОЛЕЛИТЕ ОТ МОРБИЛИ НАДХВЪРЛИХА 150 | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди