изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 08:41 EEST
Освободиха отвлечената в Сомалия българка    
Заложници
Сомалийски похитители освободиха българката Данка Панчова, отвлечена в Сомалия през ноември миналата година.


"Три жени и един мъж, всичките чуждестранни хуманитарни работници и двама кенийски пилоти, стигнаха безопасно до летището в Могадишу", заявил за Ройтерс сомалийски летищен служител, когото агенцията назовава само с името Осман, предаде БТА.
Шестимата, сред които е и българката, били отведени на летището в Могадишу, за да отлетят оттам. Засега не се знае в каква посока.
Похищението на шестимата чужденци, сред които са и един белгиец и две французойки, стана на 5 ноември 2008 г. в 12 часа местно време. Тогава тежко въоръжени мъже атакуваха с три коли и джип писта на летище край град Дусамареб, на 350 км северно от Могадишу. Те похитиха хуманитарните работници, които току-що били слезли от самолет на неправителствената организация "Действие срещу глада". Заедно с четиримата хуманитарни работници бяха похитени и двамата кенийски пилоти на самолета. Същия ден еврокомисарят за развитието и хуманитарната помощ Луи Мишел и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призоваха за освобождаването на шестимата похитени. Служители от летището в Могадишу са казали за Ройтерс, че освободените пленници ще преминат медицински прегледи, преди да отпътуват със самолет, който ги чака.
През май шефът на разузнаването Кирчо Киров съобщи, че има данни, че тя е жива и че скоро ще бъде освободане.
По-късно днес говорителят на Министерство на външните работи Драговест Горанов потвърди, че Панчова е освободена. Здравословното състояние на българката е видимо добро. В момента и шестимата летят със самолет за Кения, където ги очакват представители на организацията „Действие срещу глада”, за която те работят, добави той.
Освободената от сомалийските екстремисти Данка Панчова от Пазарджик ще бъде посрещната по специален начин в село Сарая, където живеят нейните родители. Това каза пред "Фокус" кметът на селото Димитрийка Цокинова, но запази детайлите от замисленото посрещане в тайна. Цокинова посочи, че е посрещнала новината за освобождаването на 37-годишната Данка с огромна радост, такова е и настроението в цяла Сарая.
Бившият зам.-министър на външните работи от НДСВ Милен Керемедчиев каза, че случаят с отвличането на Данка Панчова и още петима чужденци в Сомалия е бил един от най-трудните за разрешаване. Той посочи, че воденето на преговорите за освобождаването на заложниците е било много трудно, „понякога даже безнадеждно”.  dir.bg
 


Сходни връзки

Освободиха отвлечената в Сомалия българка | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.56 секунди