изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 14:17 EEST
Спасители: Мъртво вълнение до края на август    
Новини
Мъж се удави в морето край Каварна, а осем души бяха спасени само вчера на централния плаж във Варна. Според поверията след 15 август, всяка година морето "се обръща" и взема жертви. Оповаващи се на реалността, морските спасители сериозно предупреждават да сме много внимателни сред вълните.


Водноспасителната служба очаква още повече от две седмици мъртво вълнение, съобщи bTV. Съветът към всички, които тези дни са на плажа, е да са изключително бдителни, особено на неохраняемите ивици. Макар видимо да изглежда безопасно, плуването при мъртво вълнение е много рисковано, защото хората не знаят как да действат и пренебрегват препоръките на спасителите.
"Това е движение на водата от брега към морето, обратно на вълните, които тласкат водата към брега, така се пораждат дънни ями, коридори и когато попаднат плажуващите, те в стремежа си да излязат, по-бързо губят сили", обяснява Георги Есов - главен спасител на централния плаж във Варна.
"Гребенът на вълната се разбива, като изпреварва основата. Така върхът удря и събаря, а отдолу водата завлича навътре. Човек панически гледа да излезе, но съветът е друг. Трябва да тръгне по посока на течението, въпреки че то е навътре и трябва леко косо, под ъгъл 45 градуса, по посока на морето да излезе в страни от течението", допълва той.
На теория всички знаят какво да не правят. Малко хора обаче спазват препоръките и свирките на спасителите не млъкват дори при червен флаг, когато не трябва да се влиза в морето изобщо.
"Имахме неколкократно скандали, затова че не им разрешаваме да влязат в морето, че сме им свирили, нарушавали сме им спокойствието и т.н.", разказва спасителят. 
“Много е сериозна ситуацията. ...Така е – караме се с хората, те ни се карат на нас, ние на тях и така цял ден”, оплаква се пред БНТ и друг негов колега - Стоян Желязков от бургаския плаж.
“От началото на август докъм 7-ми, 8-ми беше доста сериозно мъртвото вълнение. Поуспокои се за няколко дни морето и както виждате - днес отново е сологан...”, допълва Николай Иванов – председател на Асоциацията по водно спасяване в Бургас.
Спасителите настояват да преценяваме способностите си на плувци, да се съобразяваме с флага и да не се къпем след употреба на храна и алкохол. dir.bg
 


Сходни връзки

Спасители: Мъртво вълнение до края на август | 5 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Спасители: Мъртво вълнение до края на август
Автор: Anonymous да 2009-08-17 @ 12:57 EEST

Аз не мога да разбера... Какво се карат на хората? ! Ами червен флаг означава, че сам си носиш отговорност и не разчиташ на спасител 100%. Какво са се разсвирили по плажа като отговорници в пионерски лагер? Ми че то може да има любители на вълните и вятъра.

Ако не друго, има филми като "спасители на плажа". Да гледат там как се прави.

Спасители: Мъртво вълнение до края на август
Автор: Anonymous да 2009-08-17 @ 14:48 EEST

И ний това си викаме - за какво са спасителите като си има флагове?

Спасители: Мъртво вълнение до края на август
Автор: Anonymous да 2009-08-17 @ 14:57 EEST

E, много ясно за какво са. Понякога човек закъсва от глупост. Човешко е... 

А например за какво стои спасител там, където се нарушават правилата за каране на джет? Според нашите хора -. за да вадят труповете. А напрактика, спасителят е там за да оказва първа помощ на хората (вкл. слънчасалите) и да създаде правилна организация, докато не пристигне по-сериозната помощ. ;-))

---------------------------------------

Иначе статията е полезна - поне има един съвет вътре как се постъпва, като те завлече морето навътре.

 

Спасители: Мъртво вълнение до края на август
Автор: Anonymous да 2009-08-17 @ 15:13 EEST

Спасителите имат проблеми. Отнеха им възможността да бъдат брегови обменни бюра. Дори и на сводници. Остана им едното е... и толкова. Разберете ги.

Спасители: Мъртво вълнение до края на август
Автор: Anonymous да 2009-08-19 @ 11:46 EEST
мнооо се радвам че има спасители и аз от глупост щях дасе одавя ама ме изкараха

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди