изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 07:39 EEST
МЪРТВАКА ВЗЕМА ЖЕРТВИ    
НовиниДългогодишният морски спасител Петър Андреев, за който морето е призвание още от ученическите години, и е ръководител на сектора по водно спасяване към БЧК - Добрич, обясни, че всяка година, на Илинден по старому, който се отбелязва на 2 август, морето се обръща и винаги в него се настанява мъртвака.

"Тогава морето е най-опасно, но за жалост туристите с годините стават все по-непослушни, с тъга споделя старият морски вълк. "Миналата година мъртвото вълнение се появи рано - около 24-26 юли и продължи доста. Тогава звънях в института по океанология, откъдето ми обясниха, че на период от 20-25 години се завърта течение, което предизвиква по-продължително мъртво вълнение, което дори в института наричат солуган" - разказва Андреев. Тази година мъртвака, както му викат морските хора, започнал нормално - на Богородица, никой обаче не знае колко време ще продължи. "Ето и днес сме с червен флаг, но никой не слуша, свирките. Каквото и да правим - все излизаме криви на туристите. Показват ни среден пръст, псуват ни, а някои дори ни налитат да ни бият. Снощи към 17 часа /б.а. - в понеделник/, аз лично имах инцидент със сръбско семейство. Имаше голяма вълна, семейство - мъж със съпругата си и двете им деца, влязоха да се къпят. Свирихме, свирихме с колегата - останахме без дъх, но дори не се обръщат, а влизат все по-навътре. Отдолу има реки, които те теглят и не усещаш как те завлича навътре. Влязохме с колегата да извадим семейството на брега, а той ни налетя. Наложи се да викнем полицията" - разказва Андреев. От събота флагът е червен и въпреки това туристите не спазват забраните нито дори питат спасителите по плажа, докъде е безопасно да се изкъпят. Плажната ивица от сутрин до вечер се оглася от пронизителния звук на свирките им, а често на момчетата им се налага да скачат, за да вадят самонадеяни плувци.
 


Сходни връзки

МЪРТВАКА ВЗЕМА ЖЕРТВИ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
МЪРТВАКА ВЗЕМА ЖЕРТВИ
Автор: Anonymous да 2009-08-19 @ 16:59 EEST

Аз затуй на охраняем плаж не ходя - то е като циганска махала по време на сватба. Фиу-Фиу ! Бахти, човек не може да си почине.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди