изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:23 EEST
С. КАМЕНОВА ПРЕД НДТ: "МОК ОСМИСЛИ НАШИЯ ТРУД"    
Спорт Женският бокс ще бъде включен в програмата на летните олимпийски игри през 2012 година в Лондон, съобщи президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Жак Рох.

Изпълнителният комитет на МОК въведе три категории при жените-боксьорки, но премахна една при мъжете. "Но като цяло ще имаме същия брой участници" - обясни Жак Рох. Трите категории при жените са муха (от 48 до 51 килограма), лека (56-60 килограма) и средна (69-75 килограма). На олимпиадата в Лондон във всяка категория ще има по 12 жени-боксьорки. При мъжете категориите остават 10.

Женският бокс бе включен в програмата на лятната олимпиада в Сейнт Луис (САЩ) през 1904 година като демонстративен спорт.

От своя страна Международната федерация по бокс за аматьори (АИБА) посрещна с радост решението на МОК за включване на женския бокс в олимпийската програма.

"Занапред боксът няма да бъде единственият олимпийски спорт, запазен за мъжете - се казва в съобщение на АИБА. - За хиляди жени, които тренират упорито и се състезават на национално, континентално и международно ниво, мечтата им стана действителност."

НДТ потърси за коментар най-добрата българска боксьорка Светлана Каменова, която е родом от Добрич. През последната година тя стана европейска шампионка при девойките и шампионка на Европейския съюз. Ето какво сподели състезателката:

"С решението си МОК осмисли нашия труд. Така вече и ние ще имаме възможност да се изявим на най-големия спортен форум. Изцяло насочвам усилията си към Лондон 2012. Бях готова и за Пекин миналото лято, но решението женския бокс да бъде включен в олимпийската програма дойде едва сега. Смятам, че за годините си вече съм направила много, но ще бъде хубаво да увенчая усилията си и с участие в Олимпиада. Единствено не съм съгласна с разпределението на категориите, но трябва да се съобразим. Имаме потенциала. От мен и моите съотборнички се иска да тренираме здраво. Остава само спортното министерство, федерацията, клубовете и общините да ни помагат да мислим само за лагери, тренировки, участия в турнири и големи първенства" - заяви Светлана Каменова.

От 31 август тя ще бъде на лагер с националния за участие в европейското първенство за жени, което започва в средата на септември в Украйна. НДТ

 

 


Сходни връзки

С. КАМЕНОВА ПРЕД НДТ: "МОК ОСМИСЛИ НАШИЯ ТРУД" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди