изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:22 EEST
Китай се отвръща от американския дълг    
КитайКитай предприе рекордно за последните девет години намаление на притежавания от страната американски дълг, информира ВВС, цитирайки данни на финансовото министерство на САЩ.

През юни Поднебесната, която е най-големият кредитор на страната на неограничените възможности, е намалила с 3% (25 милиарда долара) притежавания от нея американски дълг.

За сметка на това, обаче, Япония и Великобритания, които са следващите най-големи американски кредитори, са увеличили експозициите си през шестия месец от годината.

Експерти коментират, че Пекин се опасява от твърде раздутия бюджетен дефицит на САЩ, особено след стартирането и на втората стимулираща икономиката програма. Освен това, когато Федералният резерв нормализира лихвения процент, инфлацията в САЩ ще се вдигне рязко, което излага на голяма опасност засега сигурния долар и ще обезцени дълга.

Американците се опитаха да убедят Китай, че този най-лош сценарий няма да се развие и инвестицията на Поднебесната в американски дълг е най-безопасната такава. Китайците, обаче, не повярваха.

ВВС припомня, че миналата година втората световна икономика увеличи притежаваните от нея дългови инструменти от САЩ с 52%. Несигурността и опасността от обезценка на долара, обаче, накара Пекин да поиска нова световна резервна валута, необвързана с конкретна икономика.

Поднебесната е на път да разклати и международните пазари на суровини, след като внезапно реши да свие вноса на петрол. Управляващите бяха решили да се запасят с евтино черно злато, когато суровината се търгуваше на доста ниски цени.  expert.bg

 


Сходни връзки

Китай се отвръща от американския дълг | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди