изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 07:01 EEST
ПРЕДЛАГАТ ДЪРЖАВАТА ДА ИЗКУПИ МЛЕЧНИ КВОТИ    
НовиниТърсят форми за разглеждане на натрупани 10 000 проекта по Програмата за развитие на селските райони. При предишното земеделско министерство безхаберието беше по-голям проблем от корупцията, твърдят земеделски производители на кръгла маса със земеделския министър

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов вчера се срещна със земеделски производители от цялата страна, които участваха в кръгла маса на тема "Българското земеделие - проблеми и перспективи". Във форума участваха и зам.-министър Преслав Борисов, изпълнителния директор на ДФ "Земеделие" Калина Илиева, областният управител Желязко Желязков. Производителите, които бяха от различни краища на страната, отправиха директни предложения с цел подобряване на работата на администрацията. Поискано бе да се намали бюрокрацията в структурите на агроминистерството, да се изработи електронно досие на земеделските производители, да се направи електронен регистър за проверка на текущия ход на проектите. Стана ясно, че в министерството залежават 10 000 проекта по Програмата за развитие на селските райони. Фермери призоваха Калина Илиева да изиска от подчинените си във фонда да работят денонощно, за да могат да се разгледат проектите. Тя обясни, че още към средата на тази година е бил изчерпан фонд "Работна заплата" за 2009 г. и тепърва ще се търсят пари за заплати, така че не е ясно дали ще могат да се наемат допълнително хора за разглеждане на проектите. Затова министър Найденов радушно прие предложението проектите под определен праг да се гледат по места от областните дирекции на фонд "Земеделие" и Разплащателна агенция. В коментарите си за работата на министерството в областта на проектите по ПРСР по време на бившето ръководство на министерството, фермери коментираха "Там безхаберието беше по-голям проблем от корупцията".
Министър Найденов прие предложението на браншовата организация на млекопроизводителите за използването на европейски механизми при квотите в животновъдството - дадена квота на човек, който вече няма животни, да бъде изкупена от държавата и дадена на друг, който произвежда мляко. Министърът заяви, че ще проведе по този повод разговор с финансовия си колега С. Дянкова за това какви средства могат да бъдат отпуснати от бюджета за целта. Калина Илиева пък прие идеята за електронен регистър на проектите, което ще улесни и работата на администрацията, а и самите стопани.
По отношение на повсеместните проверки, които се извършват Найденов заяви, че очаква да бъдат повдигнати и други обвинения освен към бившия директор на ДАГ.
Според него, един от основните проблеми за аграрния сектор у нас е недоброто познаване на европейските регламенти. Затова, според него, важно е да се проведе просветителска кампания сред стопаните. Министърът посочи още, че страната ни няма да може да усвои европейските средства без да осигури финансов ресурс у нас. Той посочи, че единственият гарантиран ресурс е този по линия на Общата селскостопанска политика. Именно за осигуряване на средства ще се работи в сътрудничество с банките. Обсъждана е възможността за създаване на държавен гаранционен фонд с миноритарно участие на световна банкова институция. Имало е и предложения за създаване на земеделска банка, но то не е прието, тъй като у нас има достатъчно банки, обясни министър Найденов.
 


Сходни връзки

ПРЕДЛАГАТ ДЪРЖАВАТА ДА ИЗКУПИ МЛЕЧНИ КВОТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди