изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 22:30 EEST
ЦЕНИТЕ НА ЗЪРНЕНИЯ ПАЗАР ТРЪГВАТ НАДОЛУ    
ЗемеделиеНяма пари за сеитба на пшеница

Цените на зърнения пазар се сриват надолу, алармират производители. От 10 години не е имало толкова ниски цени на реколтата. В момента тон пшеница се изкупува по 175 лева. Житото с добри хлебопекарни качества е с по 20 лева по-скъпо, но няма никакво търсене на хлебна пшеница. Причината е в това, че фурните все още използват запасите си, а ако има търсене, то е ден за ден, и то в много малки количества - по около 10 тона, заради изключително голямото предлагане на зърно.
От друга страна, не е възможен и износът на жито, коментират земеделците. Банките не отпускат големи кредити, а за да се осъществи един износ от порядъка на 30 000 тона, са необходими милиони, които финансовите институции не дават. Затова в момента се осъществяват епизодични карга с по 5-10 хиляди тона зърно.
Отделно от кризата с пшеницата, цената на слънчогледа от години не е била толкова ниска. Тон слънчоглед се търгува за 350 лева, при стартова цена от миналата година 480 лева за тон. Причината за срива в цените на маслодайната култура е в свръхпроизводството й в световен мащаб и в непрекъснатото понижаване цената на олиото. При цена от 350 лева, земеделците са на червено с около 20-30 лева от декар засят слънчоглед.
Хаосът в земеделието е тотален, категорични са производителите. Цените са ниски и не покриват разходите. След 15 дни започва сеитбата на пшеница, а производителите не разполагат със свободен паричен ресурс.
Подобна бе ситуацията през 2001 година, припомнят фермерите от Добрич. Тогава обаче Държавен резерв се намеси на пазара и изкупи пшеница по 198 лева, с което раздвижи зърнения пазар. Единствената надежда на родните производители е около Нова година Румъния да изчерпи запасите си и да потърси добруджанското зърно.
 


Сходни връзки

ЦЕНИТЕ НА ЗЪРНЕНИЯ ПАЗАР ТРЪГВАТ НАДОЛУ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди