изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:04 EEST
Български туристи загинаха в Охридското езеро    
Новини


Над 10 български туристи са загинали при инцидент с кораб във водите на Охридското езеро.Заради трагедията се отменят всички тържества за деня на Съединението. Пловдив в траур. 7 септември - ден на национален траур за жертвите на Охридското езеро



Инцидентът с кораба „Илинден” е станал между местностите Лагадин и Елешец в източния край на Охридското езеро. На борда на кораб „Илинден” е имало около 50 туристи, като се предполага, че всички са били българи, както и членове на екипажа. На мястото на инцидента има представители на езерната полиция и управлението на МВР в Охрид, както и десетки местни хора, дошли да помогнат. Македонското правителство обяви ден на траур. българското външно министерство откри телефонна линия заради трагедията. Премиерът Борисов изпрати правителствен самолет да прибере българите. агенция Фокус
15 българи загинаха след като туристически кораб се преобърна във водите на Охридското езеро. Това потвърди за Дарик министър-председателят Бойко Борисов. В понеделник 7 септември ще бъде Ден на национален траур, съобщи министър-председателят Бойко Борисов.
На извънреден брифинг Борисов съобщи, че 11 тела са идентифицирани. В Министерски съвет оповестиха имената на част от загиналите при инцидента в Охридкото езеро. Това са:
Георги Ганчев Метанов
Куна Иванова Маджаров
Тодор Дончев Стаменов
Невенка Николова
Славка Михайлова Иванова
Бинка Гушанова
Мария Радева Димитрова
Нонко Николов Маджаров
Гина Тончева Георгиева
Павел Кузманов Павлов
Лушка Георгиева
Три трупа са неидентифицирани. Става дума за хора от Златица, Пирдоп, Челопеч и Антон, предполага се, че са възрастни хора.
За шест жени се предполага, че са останали в трюма на кораба. По думите на Борисов жертвите са 22, но не е сигурно дали са български граждани.
Заместник-министърът на външните работи Марин Райков се е срещнал с голяма част от оцелелите. Те са изключително разстроени. Медицински екип оказва съдействие на тези от тях, които имат малки нарамвания. Психолози вече контактуват с тях, а журналисти взимат интервюта. 
Според коренспондента на БНТ в Македония Коста Филипов 53-ма от пътувалите на борда са спасени. Не се знае колко точно е броят на пътниците и екипажа. Също така има противоречива информация, дали всички пасажери на кораба са български граждани или по-голямата част от тях.
Има изграден кризисен щаб във връзка с трагедията. Това каза за Дарик министърът на външните работи Румяна Желева. Разкрит е горещ телефон за информация за инцидента в Охрид, съобщи Драговест Горанов. Информация може да бъде получена на тел. 02/948 30 03 и на факс. 02/948 27 05.
Според информация на телевизия А1 извадените живи хора след инцидента са настанени в хотел "Метропол" в Охрид. Рецепциониската обаче отрече пред Дарик хората да са от техния хотел. Пострадалите ще бъдат върнати в България с правителствения самолет, който премиерът Бойко Борисов изпрати, съобщи министърът без портфейл Божидар Димитров.
Дончо Таневски, президент на Хотелиерската и ресторантьорска асоциация на Македония каза, че става дума за организирано от България пътуване. Хората са настанени в частни квартири.
Има противоречива информация за това как е станала трагедията. Телевизия А1 съобщава, че корабът е потънал, но според свидетели той е бил стар и се е разцепил на две и потънал изведнъж.
Вероятна причина за потъването на кораба в Охридското езеро е претоварване, съобщава заместник-министър Марин Райков. По думите му корабът "Илинден" е бил с капацитет 47 души, но на борда е имало повече.
По всяка вероятност скъсано метално въже, което поддържа равновесието (или балансира) на плавателния съд е причината за трагедията с потъналия кораб, пък съобщиха представители на експертния екип, пристигнал на мястото на инцидента. Предполага се, че едно от металните въжета се е скъсало, поради което корабът се е преполовил на две. Въпреки информацията, че корабът е разполагал с документ за техническа изправност, той е сравнително стар. Произведен е преди около 70 години.
Ето какво разказа за Дарик очевидец за инцидента. Той се казва Ставре и със семейството си е бил на брега на езерото: „Това е бил стар кораб, бил е пренатоварен с хора. Те са се прехвърли от лявата страна, той се е преобърнал и за 20 секунди е потънал във водата. Проблемът е, че в кафенето на кораба, където е имало хора, е нямало шанс да се спасят. Има хеликоптери, полиция, всичко. Имало е много хора в кораба. 17 души със сигурност са мъртви, четирима са извадени. Всичко стана за 30 секунди. Трагедия, за Охрид, за хората, за всички. Мисля, че всички хора са били от България. Аз бях на плажа, на 200 метра от мястото, а сега съм на самото място".
Още по времето, когато бях посланик, предупреждавах за тези кораби, плаващи в езерото. Обръщали сме внимание да не се ползва услугата пътуване с кораб по Охридското езерото, защото са стари. Корабът „Илинден" е от началото на 20-те години на 20 век, коментира пред Дарик Александър Йорданов - бивш посланик на България в Македония.
Потъналият кораб "Илинден" е произведен през 1924 г. в Германия. В днешни дни той е бил използван за туристически цели и е разполагал с редовни документи, предаде Макфакс. Корабът е минал технически преглед през май месец тази година и тогава е получил разрешение за плаване. Собственик на кораба е охридският гражданин Сотир Филевски.
Трагедията се е разиграла много бързо около 11.00 ч. в близост до автопарк "Елешец". Корабът „Илинден" е пътувал за манастира „Св. Наум" на югозападния край на Охридското езеро. Той се е преобърнал на около 200 до 300 м от брега на Охридското езеро.
В момента продължава спасителна операция, в която е включена спасителна група от водолази. Първо на помощ на пасажерите на кораба са се притекли хората, които работят в автопарка, като те са успели да спасят някои от тях. Мястото на инцидента е отцепено от екипи на полицията, които също участват в спасителната акция.
На мястото пристигна и македонският президент Георги Иванов. Беше съобщено, че там се очакват и македонските министри на вътрешните работи Гордана Янкуловска, на транспорта Миле Янакиевски, на отбраната Зоран Коняновски и на здравеопазването Бижар Османи.
Временно изпълняващият длъжността посланик Ангел Ангелов отпътува за Охрид, за да се запознае с подробности около инцидента. Министерството на здравеопазването е изпратило лекар и психолог. Българският премиер е провел телефонен разговор и с македонския си колега Никола Груевски. Двамата са се договорили македонските власти да окажат пълно съдействие на българските дипломати, ангажирани с трагичния инцидент.
Премиерът Борисов съобщи, че се намира в постоянна връзка с президента Георги Първанов и ще уточнят дали ден за траур ще бъде обявен утре на празника на Съединението на България или в понеделник. Държавният глава изразява своите дълбоки съболезнования на семействата и близките на загиналите и пострадалите. Президентът Първанов отмени всички свои планирани ангажименти за днес и утре. Междувременно стана ясно, че утре в Македония ще бъде обявен ден на национален траур. 
Няма пловдивчани сред туристите на потъналия кораб „Илинден", заяви за Дарик кметът Славчо Атанасов. Той е информирал за това и премиера Бойко Борисов. По-рано през деня се разпространи информация, че част от загиналите при трагичния инцидент са от Пловдив. Повод за това стана пловдивската регистрация на автобус, който е превозвал българските туристи до Охрид. Тези данни окончателно са опровергани. Кметът на Пловдив отмени всички тържества за празника на града по случай 124-та годишнина от Съединението на България. В памет на жертвите в 10.15 часа утре Пловдивският митрополит Николай ще отслужи заупокойна молитва в Катедрален храм "Света Богородца". Националните флагове пред сградата на общината са свалени наполовина, каза още Славчо Атанасов.
Съюзът на инвеститорите в туризма изразява най-искрените си съболезнования на близките на загиналите в трагичния инцидент: „Призоваваме министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков да разпореди щателна проверка по случая, за да се изясни кои са агенциите и фирмите, организирали пътуването на българските граждани до Република Македония и какви мерки са взети за осигуряване безопасността на туристите. Настояваме за изключително внимание при лицензирането на фирми за туристическа и туроператорска дейност за да бъдат намалени потенциалните опасности в бъдеще". Съюзът на инвеститорите в туризма изразява готовност да помогне на пострадалите и близките на загиналите с всичко необходимо.
Охридското езеро е известно с бързите и внезапни промени на времето, спускането на силни пориви на вятъра по склоновете на планината Галичица, които често пъти са отпращали рибарски лодки по крайбрежието на Албания.
Охридското езеро е най-дълбокото езеро на Балканския полуостров, разделено между Република Македония и Албания. Заема площ от 353,9 км². Максималната дължина на езерото е 30 километра, а широчината му - 14,5 км. Крайбрежната му линия е дълга 88 км. Най-голямата му дълбочина е измерена срещу село Пещани - 287,4 м, а средната му дълбочина е 163,71 м. Езерото е и най-голямото и най-дълбокото в Егейската езерна зона. Според дълбочината си езерото се нарежда на седмо място в Европа.
Температурата на водата на езерото рядко пада под нулата, поради което то не замръзва. Обикновено температурата на водата не пада под 4° С. Само в изключително студени зими водата замръзва в някои участъци край брега - край Струга, село Калища, Стружко, по-рядко при Охрид. Водата на езерото започва да загрява в края на месец март, а най-високата й температура е през август. До септември в езерната вода се акумулира значително количество топлина, която по-късно се отделя и спомага за относително меката есен по крайбрежието. dariknews.bg

 

 


Сходни връзки

Български туристи загинаха в Охридското езеро | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди