изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 02:32 EEST
С кораба Илинден ни потъна и лицето, пише в. Време    
НовиниОсновна тема на днешния македонски печат е трагедията в Охридското езеро с потъването на кораба "Илинден", предизвикало гибелта на 15 български туристи. Преобладава тонът на недоволство заради състоянието, в което се намира корабоплаването на Охридското езеро и настояване да се потърси отговорност за всички лица, които имат вина за трагичния инцидент. Поради Деня на конституцията - 8 септември, който за Македония е неработен ден - вестниците са датирани с дати 7 и 8 септември.

С кораба Илинден ни потъна и лицето, пише в. Време
© снимки: DarikNews, БГНЕС  


      
"България скърби и търси отговорност", оценява ежедневникът "Шпиц". Вестникът отбелязва, че в деня на траур в Македония само кметът на Охрид поиска отговорност от Капитанията - самостоятелна структура в Министерството  на транспорта, отговаряща за каробоплаването в Охридското езеро. Във връзка с трагедията, в която загинаха 15 души, засега има само една оставка по телефона и един човек в ареста, казва със съжаление "Щпиц", цитиран от БТА.
      
"С кораба "Илинден" ни потъна и лицето", констатира от своя страна националистическият "Време". Вестникът посочва, че 85-годишният кораб имал разрешение, което му била дала германска застрахователна компания. Вестникът съобщава за оставката на министъра на транспорта Миле Янакиевски, който от своя страна устно бил заявил, че за нея ще решава премиерът. Следващата министърка, която трябвало да си подаде оставка, била ръководителката на МВР Гордана Янкуловска. "Да хвърчат оставки!", така от мястото за редакционен коментар призовава Владо Гьорчев. "Време" уточнява, че "поради небрежност, потънаха 15 български туристи в Охридското езеро". "Езерото вчера за първи път бе пусто, без нито една лодка, а след трагичната вест няколко групи холандски туристи отказаха предварително договорените пътувания", отбелязва още изданието.


       
"Македония и България са в черно", констатира на свой ред и опозиционният "Утрински весник". Той посочва, че "обществеността настоява по-бързо да се разбере как се случи така, че само за няколко минути корабът "Илинден" потъна и предизвика смъртта на 15 български туристи. Вестникът отбелязва, че това е "последното пътуване на старият 85 години кораб", докато това "черно лято на Охридското езеро" било белязано от трагедии, инциденти и удавяния. "България настоява за цялостно разследване за трагедията в Охрид", пише опозиционното издание, като цитира част от спасените при инцидента българи, които оценявали трагедията като "български Титаник".
       
Тиражният "Дневник" смята, че "Идилията за Охрид потъна" и че по повод инцидента България имала намерение да проведе паралелно разследване. Вестникът цитира президента Георги Първанов, който на панихида в Пловдив поискал "да се потърси отговорност на тези, които позволиха това и които издадоха лиценз за кораба". Вестникът отбелязва, че "оставката на министър Янакиевски чака отговор" и че нещастието било въпрос на дни заради това, че "претоварени кораби свободно си кръстосват по езерото през цялото лято, а инспекциите от Капитанията в Охрид стимулирали това". Вестникът не пропуска да спомене и слуховете, които вървели в България, че за трагедията били виновни концертът на Мадона и проклятието на Българската православна църква, която била против концерта. В редакционен коментар под заглавие "Изплува алчността", Игор Шевагич отбелязва, че това, което се случи в Охрид е "реална картина на нашата държава". Авторът обвинява стремежа на собствениците на кораба да натрупат бързо пари, както и ресорното транспортно министерство и неговата структура Капитания, които си затваряли очите пред това, че "през цялото лято "Илинден" пътувал с повече пътници от разрешеното".
       
Близкият до властите "Вечер" помества разкази на претърпели крушението български туристи, които смятали, че "това е Титаник!", както и подробна информация за миговете на трагедията и след нея.
       
Темата е основна и за електронните медии в Скопие. http://dariknews.bg

 


Сходни връзки

С кораба Илинден ни потъна и лицето, пише в. Време | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди