изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:28 EEST
ЗАТВОР ЗА ДВОЙНА СМЪРТ ПРИ КАТАСТРОФА    
Новини24-годишният каварненец Николай Сл. да лежи четири години в затвора за причинена смърт на двама - български и словашки гражданин, при катастрофа, реши Окръжният съд в Добрич.

Той е признал младия мъж за виновен в това, че на 4 септември 2006 г. - при управление на автомобил "Фолксваген Венто", е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на словашки гражданин и на свой съгражданин, а други двама каварненци са получили средни телесни повреди.
Николай е осъден на 4 години "лишаване от свобода", което да изтърпи в затворническо общежитие от открит тип. Съдът го лишава от право да управлява моторно-превозно средство за срок от 6 години.  Николай А. трябва да заплати обезщетение от 30 хил. лв. на детето и по 20 хил. лв. на всеки от родителите на починалия му спътник. Той е осъден да заплати 8540 EUR на родителите на загинали словашки гражданин - разходи по пренасянето на трупа и погребението, и 1450 EUR обезщетение за причинените им болка и страдания.
Подсъдимият е управлявал автомобила на едно от починалите лица, за да го заведе на свиждане с дъщеря му в Добричката болница. В колата пътували и двама техни приятели. По главния път Балчик - Каварна срещу тях се движел "Фолксваген Голф" с румънска регистрация, в който пътували трима румънски и словашки гражданин. Според обвинителния акт, между селата Божурец и Топола Николай предприел изпреварване, въпреки непрекъснатата единична линия, и се ударил челно вдясно с движещия се в своята лента чужд автомобил. При удара са починали собственикът на "Фолксваген Венто" и словашки гражданин, който пътувал на предната седалка в румънската кола. Другите двама спътници на обвиняемия са получили средни телесни повреди.
Досега делото бе многократно отлагано, заради неявяването на свидетел от Румъния, управлявал другия автомобил. В петък съдът е приел изпълнената от румънските власти съдебна поръчка по призоваването му, в която е посочено, че Раде Букур няма да се яви лично на процеса. Така е станало възможно да бъдат ползвани при решаване на делото показанията, дадени от него пред съдия. Съдът е приел и изпълнената от словашките власти съдебна поръчка за призоваване на родителите на починалия чужд гражданин.
  Според прокурора, произшествието е нещастен случай за подсъдимия, тъй като е бил подтикнат от собственика на "Фолксваген Венто" да шофира, нямал е опит и неочаквано е връхлетял върху румънския автомобил. Адвокатът на Николай е оспорил двете автотехнически експертизи по делото. Според него, обвинението е игнорирало показанията на част от свидетелите, които твърдят, че жена е управлявала чуждестранната кола и се е движела с висока скорост. Той е поискал да бъде оправдан Николай. Присъдата може да се обжалва или протестира до 15 дни.
 


Сходни връзки

ЗАТВОР ЗА ДВОЙНА СМЪРТ ПРИ КАТАСТРОФА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди