изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:18 EEST
Награждават македонците, спасили нашите в Охрид    
Новини
Премиерът Бойко Борисов одобри докладна записка на министър Божидар Димитров за награждаване на македонските граждани, участвали в спасяването на българските туристи при катастрофата на кораба „Илинден” в Охридското езеро на 5 септември, съобщиха от правителствената информационна служба.


Министър Димитров предложи македонците, рискували живота си за спасяването на сънародниците ни, да бъдат удостоени с орден „За гражданска заслуга” I степен. Предстои българското Генерално консулство да уточни списък с имената им, добавиха от кабинета.
Македонските медии вече разказаха за един от тях - Георги Костовски от Скопие, който благодарение на българския език, който научил като студент в България, лесно се разбирал с паникьосаните пътници и координирал спасителната акция. Заедно с баща си, братовчед си и друго момче от Скопие спасили петнайсетина българи от водата.
"Сигурно имаше 30 души във водата, когато стигнахме. Скочих в езерото, за да извадя хората, но първите, които хванах, вече бяха мъртви. Започнах да вадя тези, които бяха изтощени”, разказва Георги.
Нов оглед на потъналия в Охридското езеро кораб "Илинден" са поискали българските следствени екипи, които са в Македония, съобщи междувременно Стелиана Кожухарова - новият говорител на главния прокурор, предаде БТА.
Новият оглед е бил по-подробен и материалите от него ще бъдат базата, на която ще стъпят техническите експерти при заключението си. Огледът е извършен под вода, защото метеорологичните условия не са позволили и корабът да бъде изваден, каза още Кожухарова и допълни, че се надява това да се случи днес, макар че пак зависи от времето.
В Македония се прави всичко възможно с много бързи темпове да приключи разследването, коментира говорителката. Тя отбеляза, че присъствието на български следствен екип там ще съкрати много сроковете, тъй като българските следователи ще имат възможност да отправят питания и искания на място, както например за втория оглед на кораба.
До този момент не ми е известно македонските колеги да проверяват дали фирмата, с която са пътували хората, има лиценз, посочи Кожухарова и отбеляза, че това обстоятелство няма значение за причината, поради която е настъпил инцидентът и са загинали хората.
Подобрява се състоянието на 57-годишната Венета Стаменова, която беше настанена във ВМА след инцидента, съобщиха от болницата. Стаменова беше приета с аспирационна пневмония и е единствената пострадала от потъналия кораб, останала все още на лечение в здравното заведение.
Ефективна и адекватна е била помощта и на тримата специалисти от ВМА - кардиолог, невролог и психолог, оказана вчера на пътуващите към Охрид близки на загиналите. Тримата медици са пътували заедно с тях на борда на правителствения самолет и са били неотлъчно до хората през целия престой в Македония и завръщането им в България.
Психолози и психотерапевти на ВМА ще оказват допълнителна психологическа помощ на пострадалите и семействата на загиналите. Продължават да бъдат на разположение и обявените дежурни телефони на центъра: 02/ 952 24 87 и 02/ 92 26 037, на които хората могат да получават постоянно помощ и консултация от психолозите. dir.bg
 


Сходни връзки

Награждават македонците, спасили нашите в Охрид | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди