изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 12:41 EEST
НАД 480 ПРЕСЕЛНИЦИ ЩЕ УЧАСТВАТ В "НАСЛЕДЕНО ОТ ПРЕДЦИТЕ"    
КултураНад 480 самодейци от всички възрасти ще вземат участие в регионалния празник на севернодобруджанския фолклор "Наследено от предците”, който ще се проведе на 11 септември в Добрич, съобщиха от Висше училище Международен колеж.


Преселниците ще представят автентични носии, песни, танци и обичаи, донесени тук преди 69 години, при принудителното изселване на българите от Северна Добруджа.
Празникът ще започне с дефиле на участниците в 16.30 часа от хотел „България” по маршрут: хотел „България” - ВУМК, Областна управа, „Стара къща” - Летен театър. Празничният концерт ще започне в 17 часа с изпълнението на професионален танцов ансамбъл „Добруджа”. Приветствия ще поднесат областният управител Желязко Желязков и президентът на ВУМК доц. Тодор Радев. С провеждането на "Наследено от предците" се цели осигурявяне  възможност за изява на творческите заложби на участниците, популяризиране на фолклорното богатство на общността в региона като значим национален и европейски културен продукт, прерастване на празника в Севернобалканска културна борса.
Регионалният празник „Наследено от предците” ще се провежда през втората събота на всяка нечетна година, в рамките на дните, посветени на празника на Добрич - 25 септември. Първото му издание ще е в Летния театър /при лошо време, в ДТ "Йордан Йовков"/. Организатори са  „Международен колеж ” ООД - Добрич, Висше училище Международен колеж, сдружение с нестопанска цел „Международен институт по мениджмънт” и фондация „Модерно образование и наука”. В "Наследено от предците" могат да вземат участие деца и възрастни от 1 до 101-годишна възраст, които са наследници на севернодобруджанските традиции и фолклор, имат автентични севернодобруджански носии и желаят да споделят настроението на празника. НДТ
 


Сходни връзки

НАД 480 ПРЕСЕЛНИЦИ ЩЕ УЧАСТВАТ В "НАСЛЕДЕНО ОТ ПРЕДЦИТЕ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди