изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:58 EEST
ПРЕСТРУКТУРИРАТ НАП    
ИкономикаОт 1 януари 2010 г. приходната агенция с 5 Регионални дирекции. Съкращават 638 щата

Официално от 1 януари догодина в НАП се създават 5 регионални дирекции, а досегашните териториални дирекции придобиват статут на изнесени работни места (ИРМ). Това съобщава на сайта си приходната агенция, след като новината бе изнесена от вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков. От агенцията заявяват още, че освен 5-те регионални дирекции ще има и една дирекция "Големи данъкоплатци и осигурители" с национален обхват. Новите 5 регионални структури ще бъдат в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново, където ще се съсредоточат функциите по контрол и събиране, а в останалите 23 ИРМ (бивши ТД на НАП) се запазват функциите по обслужване на клиентите, включително приемане на данъчни и осигурителни декларации, издаване на удостоверения, плащания на данъци и осигуровки. Част от преструктурирането на приходната агенция е и актуализирането на критериите за големи данъкоплатци и осигурители, съобщава още сайтът на НАП. Очакванията са големите и средни данъкоплатци в България - около 6500 фирми, да носят между 70 и 90 % от  всички приходи в хазната.
Ръководителите на 5-те Регионални дирекции и дирекция "Големи данъкоплатци и осигуретили", както и на новосъздадените структури за средни данъкоплатци и дирекциите за обжалване, ще бъдат назначени след проведени публични конкурси.
С провеждането на структурната реформа  в НАП ще бъдат съкратени общо 638 щата (8%) във всички досегашни ТД на НАП в страната, включително 90 щата в Централното управление (ЦУ) на НАП в столицата.
Една от най-големите ползи на преструктурирането е подобряване на контролно-ревизионната дейност. След промяната, ревизиите ще се извършват на база на анализ на риска за целия регион в обхвата на съответната регионална дирекция.  По този начин се проверяват фирмите, за които наистина съществува риск от избягване на облагане и се намалява корупционният натиск. Обособяването на специални звена за големи и средни данъкоплатци ще осигури по-качествено обслужване, по-качествен контрол и по-бързо възстановяване на ДДС за големите фирми, които са коректни към фиска, заявяват от финансовата структура.
 


Сходни връзки

ПРЕСТРУКТУРИРАТ НАП | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди