изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 08:16 EEST
РУМЪНСКИ ДОБРОВОЛЦИ ОСВЕЖИХА КРЪСТОВЕТЕ ВЪВ ВОЕННОТО ГРОБИЩЕ    
НовиниВоенните гробища са огледало на обществената съвест, счита вицепрезидентът на румънската асоциация "Култ към героите" в Констанца Ремус Маковей. Сенатор от Румъния присъства на официалната церемония

Всички над 450 кръста във Военното гробище - музей в Добрич бяха почистени от доброволци от Румъния. С официална церемония в петък приключи румъно-българският проект за поддържане и опазване на паметниците във военното гробище в Добрич. Присъстваха сенаторът от румънския парламент Николай Мога и Лаура Тирон - заместник-председател на държавната агенция "Култ към героите", представители на едноименната асоциация, зам.-областните управители Катя Ганова и Тодор Георгиев, зам.-кметът Камелия Койчева, експертът по войнишките паметници към Министерството на отбраната Иво Антонов, директорът на РИМ Дияна Борисова.  
През юли между Регионалния исторически музей в Добрич и Национална Асоциация "Култ към героите"-филиал Констанца е подписано споразумение за сътрудничество. То е предвиждало рехабилитация на надгробията във Военното гробище-музей в Добрич. Финансирането на проекта е изцяло поето от румънска страна. Асоциацията "Култ към героите" е участвала в дейности по реконструкцията и поддръжката на военни паметници в Румъния. Акцията в Добрич е първата зад граница, съобщи вицепрезидентът на асоциацията в Констанца Ремус Маковей. В нея са участвали 20 доброволци. Сред тях има офицери от запаса, студенти и учител по история. През месец юли те са почистили патината от всички над 450 кръста във Военното гробище и са изписали с черна боя имената на загиналите. Освежили са и част от оградата и входа на музея, съобщи директорът му Радослав Симеонов.
Във Военно гробище-музей в Добрич са погребани над 3500 войници и офицери от шест национални армии. Сред тях има българи, германци, румънци, турци, руснаци и сърби. Тленните останки на повечето от тях са положени в братски гробове, но има и над 450 единични надгробия.
Военните гробища са огледало на обществената съвест, каза Ремус Маковей. "Горди сме от това, което извършихме при вас. Считаме, че това е само първата крачка за реализиране на подобни идеи в бъдеще", каза той. И добави, че целта е да се създаде привлекателен и интересен вид на военните гробища. Р. Маковей сподели, че когато през 2006 г. е дошъл с група от асоциацията във Военното гробище-музей в Добрич, са били първите румънци, които го прекрачват  след 1940 г. След това то е било посетено от много млади хора.  На церемонията в петък тук бяха пристигнали много румънски гости, сред които офицери от запаса, общественици, млади хора, представители на медиите в  северната ни съседка.
Лаура Тиров съобщи, че на правителствено ниво между България и Румъния се работи по договореност относно войнишкото наследство. Очаква се скоро тя да е готова.
 


Сходни връзки

РУМЪНСКИ ДОБРОВОЛЦИ ОСВЕЖИХА КРЪСТОВЕТЕ ВЪВ ВОЕННОТО ГРОБИЩЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди