изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 20:24 EEST
Закриват службата на Бойко Рашков    
Новини
ГЕРБ и "Атака" предлагат да бъде закрито Националното Бюро за контрол на Специалните разузнавателни средства (СРС), което беше създадено през май от предишното правителство.


От управляващата партия предлагат да се създаде парламентарна подкомисия, която да контролира използването на СРС, предаде БТА. Това е една от промените, които от двете парламентарни групи са посочили във внесенения в Народното събрание проект за изменение на Закона за специалните разузнавателни средства, каза пред журналисти съпредседателят на ГЕРБ Искра Фидосова.
Председател на бюрото е бившият зам.-министър на правосъдието Бойко Рашков. В бюрото, гласувано през май, освен Рашков, влязоха още бившият правосъден министър Антон Станков, бившият градски прокурор на София Нестор Несторов, който беше номиниран от депутата от ДПС Христо Бисеров и набързо получи от ДАНС допуск до класифицирана информация, съдията от Добрич Калиптен Алид, депутатът от РЗС Борислав Българинов, пише "Медиапул". Мандатът на петимата е петгодишен.
Десислав Чуколов от "Атака" посочи, че в създадената структура е имало основно политически назначения на предишните управляващи.
По думите на Фидосова в новата подкомисия към парламента ще участват на паритетен принцип депутати от всички парламентарни групи, с което ще се осъществи по-независим контрол на употребата на СРС-та.
Според Павел Димитров от ГЕРБ друг мотив за създаването на подкомисията е икономически - за нея ще са необходими по-малко разходи в сравнение със сумата от 2,5 млн. лева, предназначена за бюрото.
Още се обсъжда към коя постоянна комисия в НС ще работи новият независим орган. В момента се водят разговори с РЗС и Синята коалиция дали те ще подкрепят създаването на новата подкомисия, отбеляза Фидосова.
Заместник-председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов коментира, че мнозинството се опитва да наложи политически контрол върху прилагането и използването на СРС.
"Това е една тенденция на промяна на мандата и съответно на независимостта на органи, които са замислени като регулаторни и специализирани, и са с основна функция да осигурят парламентарния и гражданския контрол в случая върху прилагането и използването на СРС", аргументира се Найденов. Той уточни, че ПГ на Коалиция за България няма да подкрепи това предложение на мнозинството.
Предложението да бъде закрито бюрото е част от опитите за установяване на политически контрол и политически диктат на новото мнозинство в различни сектори, каза пред „Фокус" бивишият министър на вътрешните работи Михаил Миков. Според него комисията, която се предлага да извършва контрола над СРС-та, ще има парламентрано мнозинство на новото управление. Под мотото „икономисваме средства” се прекратяват мандатите на мандатни органи, а мандатността е част от независимостта на всеки орган, каза Миков. По думите му и в момента съществува парламентарен контрол над СРС-та и това става чрез комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и комисията за контрол на ДАНС.
По същия начин опит за политически диктат е направен и в сектора на икономиката това е свързано със закриването на надзорните съвети в Агенцията за приватизация и Агенцията за следприватизационен контрол, смята ексминистърът.
Не е възможно една комисия от пет-шест души, независимо дали ще има експерти, които ще работят към нея, да изпълняват ефективен контрол върху специалните разузнавателни средства (СРС), коментира и Димо Гяуров от Синята коалиция. По думите му, ако се правят сериозни промени по отношение на контрола на СРС-та, по-скоро може да се предложи вариант на създаване на изпълнителна агенция към Министерството на правосъдието. Според Гяуров тази агенция ще може да се занимава с цялата дейност по СРС-та, която да е вътре в правосъдната система и да е относително независима. dir.bg
 


Сходни връзки

Закриват службата на Бойко Рашков | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди