изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 15:05 EEST
Сметната палата откри: Правителственият паркинг е даден под наем на Георги Гергов за 10 години    
НовиниПравителството е отдало под наем за 10 години паркинга на Министерския съвет на бизнесмена и шеф на БСП в Пловдив Георги Гергов. Това е първият факт, излязъл наяве от одита на Сметната палата в Министерския съвет, след като преди дни проверяващия орган отказа да завери отчета за харчовете на властта за 2008 г.


Новината за отдадения под наем правителствен парркинг съобщи в четвъртък шефът на Сметната палата Валери Димитров пред комисията по европейските въпроси в парламента. Сделката със собственика на ЦУМ и партиец от БСП обаче е била извършена не от кабинета на тройната коалиция, а в мандата на НДСВ, когато министър на държавната администрация беше Димитър Калчев. Сметната палата тепъва ще проверява защо подписаният с Гергов договор не фигурира в отчетите за изпълнението на бюджета на Министерския съвет нито в предходни години, нито в този от 2008 г., стана ясно от думите на Валери Димитров. При последния одит договорът за отдаване под наем на терени на ЦУМ, които са собственост на Министерския съвет, е липсвал.

 

Валери Димитров обяви още, че достъпът до документацията на Министерския съвет за извършването на годишните одити от Сметната палата през последните години е бил изключително затруднен. Документацията е разпръсната и разпиляна на много места и не е била събрана, за да бъде ползвана лесно и достъпно. По думите на проф. Димитров документите са били “буквално в хаос”. „И в този хаос много често е трудно да се установи реалното положение на нещата”, обясни той.

 

Преди дни Сметната палата отказа да завери отчета за изпълнението на бюджета на Министерския съвет за 2008 г. заради констатирани сериозни нарушения , а Димитров отстрани временно от длъжност шефката на отдела, извършил отида на МС, защото въпреки нарушенията одитът е бил заверен. Шефка на звеното бе Ерджан Алкова, избрана от квоотата на ДПС в Сметната палата.

 

В момента тече втори одит на Министерския съвет, след като парламентът го възложи на Сметната палата. В момента тече 14-дневен срок по закон за предоставяне на становища от сегашния и бившия министър-председател и от двамата бивши секретари на Министерски съвет. Те имат правото да дадат становище за връчването на одитния доклад и да представят нови доказателства, възражения. След това на основата на всички представени данни, Сметната палата ще вземе решение.

 

Финансовите отчети на всички бюджетни организации догодина се предвижда да станат публични чрез промяна в закона за счетоводството.

 

http://news.bpost.bg

 


Сходни връзки

Сметната палата откри: Правителственият паркинг е даден под наем на Георги Гергов за 10 години | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди