изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:50 EEST
Следяла ли е ДАНС извън закона политици, журналисти и бизнесмени    
Интервюта Иван Костов, съпредседател на Синята коалиция, председател на Парламентарната комисия за контрол на ДАНС, пред БТВ, "Тази сутрин"


Водещ: Добро утро. Само преди няколко дни завърши проверката, която Парламентарната комисия за контрол върху работата на ДАНС трябваше да извърши за това законна ли е разработката „Галерия”. Разработката „Галерия” бе един от най-големите скандали, с които ще запомним предишното управление. Тази разработка остави горчивия привкус във всички нас, че предишните управляващи са се занимавали с нерегламентиран контрол върху медии, политици и журналисти с една-едничка цел – да запазят властта за по-дълго време в свое владение. Какво излезе от тази проверка сега ще ни разкаже лично председателят на комисията господин Иван Костов, който гостува „На БарЕкадата” тази сутрин по БТВ. Заповядайте, господин Костов! Добре дошъл. Всъщност бившият премиер Иван Костов участва за първи път в новия формат на нашето студио. Заповядайте! И въпросите към него са изключително много. Десетки са те само за последните часове. Започваме, обаче, с информационния повод. Господин Костов, защо разработката „Галерия”, минавайки през вас, през парламента, стигна до прокуратурата?
Иван Костов: По две причини. Първо, защото е започната без законово основание. Второ, защото при воденето на самата разработка са нарушавани многократно законите по най-различен начин, включително и вътрешните правила, които са особено строги на институции от типа на тези за сигурност.
Водещ: Вие днес казвате нещо много интересно пред колегата Слави Ангелов от вестник „24 часа”. Казвате „Станишев е дал команда за „Галерия”. Бившият министър-председател, той е наредил „Галерия”, така ли?
Иван Костов: Това е моето убеждение, категорично, въпреки че всички, които при разговора пред комисията твърдяха това, че са го чули да го казва господин Петко Сертов, казваха, че не могат да бъдат сигурни, че това произтича от господин Станишев. Т.е. правеха задължително тази уговорка като служебно изречение добавяха непрекъснато. Но аз съм убеден, че разработката от такова естество, тя е възникнала по повод остри, много остри наистина, може би за мнозина недопустимо остри публикации, в които мишените са президентът и министър-председателят. Всъщност тези публикации са предизвикали започването на разработката. Така поне съвпада. А освен това за тази, която се води паралелно в МВР, е съвсем очевидно, че е започната след оплакване на господин Манджуков от това, че е бил оклевен и чрез него е оклеветен и президентът.
Водещ: Не маловажен въпрос, обаче, за технологията на тази разработка е къде започва първо тя – в ДАНС или първо започва в МВР и след това стига до ДАНС.
Иван Костов: Започва в ДАНС.
Водещ: В ДАНС започва? По нареждане на господин Станишев?
Иван Костов: Най-вероятно. Поне всички са чули такова обяснение от господин Петко Сертов.
Водещ: Той е казал вътре в ДАНС: „Станишев нареди”.
Иван Костов: Всъщност много острите публикации, пак казвам, може би недопустимо остри, срещу Станишев, подхождат оклеветяването, така ако може да кажем, на господин Манджуков.
Водещ: А какво представлява „Галерия”? Вие всъщност разбрахте ли?
Иван Костов: „Галерия” представлява едно информационно дело, което неправилно е заведено като информационно, под претекст, че изтича класифицира информация. Големият проблем е, че коя точно класифицирана информация, в коя точно медия е излязла, за да се проследи от кой документ е изляза, за да се пък види кой последен или там кой по това време е ползвал документа. Защото при поверителните документи и при класифицираната информация винаги се отбелязва кой го е ползвал и може много лесно да се направи връзка във връзка с изтичането на информация. Но тъй като не може да се покаже точно коя е класифицираната информация точно в коя медия е изтекла и откъде е взета, всъщност самата разработка няма никаква законова причина.
Водещ: Ами то е безсмислена тая разработка, ако няма предмет...
Иван Костов: Вижте, ако няма класифицирана информация... Тя не е безсмислена, защото тя е заведена, за да бъдат смачкани свободните медии, ако може да бъде закрепена за по-дълго властта на тройната коалиция.
Водещ: Това ли е целта всъщност на „Галерия”?
Иван Костов: Това е всъщност целта, да.
Водещ: Да бъдат контролирани медиите?
Иван Костов: Да, да бъдат сплашени, да бъдат притиснати да внимават какво пишат, да внимават какво разпространяват. Това е основната причина.
Водещ: Кои медии? Всички медии или само някои от тях?
Иван Костов: Ами вижте, това е по-скоро един кръг от медии около сайта „Опасните”, към който кръг гравитира и най-големия вестник в България – „Уикенд”. Всъщност...
Водещ: Това са мишените на „Галерия”?
Иван Костов: Това е мишената. Според мен популярността на „Опасните” преди една година и половина беше много голяма. Тя и сега може би ще бъде. Не знам как се развива сайта, но популярността беше много висока, а „Уикенд” е с огромен тираж.
Водещ: Добре. Те са били основна, как да кажа, основна цел на управляващите или по-скоро те са имали някаква стратегия, ясна стратегия, която са следвали – да бъдат вкарани медиите в някаква позиция на подчиненост спрямо тях с крайна цел да се запази властта за по-дълго време, защото ясно, че медиите продават влияние, че медиите са влиятелни. Те като кажат, че някой е лош, той е лош.
Иван Костов: Значи, опитът е бил да се атакуват източниците на информация за медиите. Всъщност да бъде хваната точно тази връзка между политици, журналисти, медийни издатели. Точно там да бъде...
Водещ: Т.е. презумпцията е, че медиите са някаква маша в случая, че някои стои зад тях.
Иван Костов: Така са мислели.
Водещ: Говорим за техните идеи какви са били.
Иван Костов: Така са си представяли медиите.
Водещ: Кои са авторите на тази стратегия? Станишев, Петко Сертов, кой?
Иван Костов: Вижте, аз не мога да кажа кои са точно авторите, но по подписите си личи, че основно действащо лице, поемащо отговорност, е господин Петко Сертов.
Водещ: А той каза пред нас тогава, когато пък отидоха медиите на крака и дадоха индулгенция на ДАНС като казаха, спомняте си тази снимка, всички бяха там, основните медии, ние бяхме...
Иван Костов: Това показва колко лесно могат да бъдат манипулирани медиите.
Водещ: Там се изправя шеф на ДАНС, който казва с целия си авторитет следното: „Ако аз съм подписал някъде, съм готов веднага да си подам оставката”, т.е. медиите имат залог. И те затова може би казват: „Няма как. Този човек търгува с оставката си”.
Иван Костов: Ето, подписал е и не си е подал оставката. Какво да кажа? Това просто показва колко лесно, когато си на власт, може да вкараш в заблуждение медиите.
Водещ: Или колко пък е лесно да си помислиш, когато си на власт, че всичко ще остане безнаказано и няма да се разбере.
Иван Костов: Много пъти, когато бяхме в опозиция и когато атакувахме правителството, аз казах, че трябва да бъде сменено управлението, да се строшат тия чадъри, за да се види действително какво се прави. Това, което се е правило, не е типично за демократичните държави. искам това да го кажем пред всички. Не се прави така по света. Когато има демокрация, тази сила, тази мощ, тази натрупана наистина опасна сила,каквато представляват службите за сигурност, тя се насочва винаги срещу враговете на демокрацията. Медиите, както ние казахме в нашето становище, са гарантът за демокрацията. Те не могат да са опасност за националната сигурност. В този смисъл в демократичните държави никой не използва силата срещу институциите на демокрацията. Докато при нас рефлексите от миналото очевидно са били толкова мощни, че самото създаване на ДАНС е вдъхновило хората от Шесто управление на бившата Държавна сигурност, захванат отново с неща, които най-добре разбират и умеят.
Водещ: Добре, как са били притискани тогава медиите? По какъв начин?
Иван Костов: Ние поне сме установили викането им в ДАНС, воденето на разговори, в които има наистина много скрито напрежение и заплаха. Примерно да кажат, синът ти да ти каже: „Повече да не се занимаваш с тази работа, защото всичко се знае” или на теб самият да ти кажат: „Знаем всичко за теб, следим те”, можете да си представите, че наистина е елемент на психологически тормоз.
Водещ: Това е документирано, така ли?
Иван Костов: Това е документирано, това поне от нас е установено. Освен това, снемани са писмени обяснения от двама души и при снемането на писмените обяснения се вижда наистина как са действали.
Водещ: Кои са тези двама души?
Иван Костов: Единият е господин Младен Мутафчийски, който наистина съвсем... Той се държи много дръзко и много...
Водещ: Курназ, както има един израз.
Иван Костов: Ами вижте, те го карат да подпише, че няма връзка с „Опасните”. Той подписва всъщност, че няма връзка, което е противно на това, което те са установили...
Водещ: Че всъщност има връзка?
Иван Костов: Че всъщност има. Но показал е, че не се бои.
Водещ: Други „галерии” има ли?
Иван Костов: Има паралелно дело за това, за което ние обявихме. То е водено първоначално от Министерството на вътрешните работи, впоследствие са се преплели нещата, и ДАНС се е включил с... Наистина абсолютно нерегламентирани са тези действия на служители на ДАНС.
Водещ: Какво значи „нерегламентирани”? Извън закона, извън процедурата?
Иван Костов: Абсолютно извън закона, извън процедурата и извън системата на отчетност. Например това, което ни дадоха да видим, показва, че в тази паралелна разработка не се вижда кой разпорежда да бъдат извикани хората и да им бъдат снети писмени обяснения. Така не се прави в служба. Винаги до този извод – да се покани или да се проведе разговор или профилактична беседа, ако си спомняте, имаше навремето един такъв термин – „профилактична беседа” с...
Водещ: Профилактиран журналист.
Иван Костов: ... с прегрешилия, за тези неща винаги трябва да има документ преди това и след това.
Водещ: Каква е ролята на Алексей Петров в ДАНС и в тази разработка и защо той не е поканен в комисията да бъде изслушан от вас, след като там са били Петко Сертов, Хаджолов и останалите? Питат, това е въпрос от „БарЕкадата”.
Иван Костов: Две неща са установени по безспорен начин. Първо, че той както и да участва, участва без да има никакви правомощия.
Водещ: Ама участва ли въобще?
Иван Костов: Участва. Но чуйте какво казва. Без никакви правомощия той е назначен в кабинет, който не съществува. На практика няма функции до 7 април тази година. той е назначен към кабинета, но в кабинета не е никъде записано каква е длъжностната му характеристика. В тези организации длъжностната характеристика не е формално нещо.
Водещ: Но той все пак се е водил на работа в ДАНС, а не че е бил извън времето и пространството.
Иван Костов: Той може да е бил в ДАНС, но не е имал право да участва в разработка, която е на Главна дирекция „Вътрешна сигурност”. Главна дирекция „Вътрешна сигурност” са тези, които проверяват самата служба. Разбирате ли? Тогава който и да е от службата, който участва в тяхно действие...
Водещ: И дори председателят не може да бъде.
Иван Костов: ... е абсолютно недопустимо. Първо, той няма никакви функции и втори път по това, което ние установяваме и виждаме, те не са оставили никаква яснота за това защо са предприели тия действия. Примерно, когато питаме: „Защо извикахте? Кой ви разпореди?”, не могат да кажат ясно. Когато питаме господин Петко Сертов кой им разпореди на тези служители – на Алексей Петров и на господин Хаджолов да проведат тези разговори, той казва: „Ами може би аз съм разпоредил”.
Водещ: Да добре, защо не поканихте тогава Алексей да го изслушате и него в комисията.
Иван Костов: Няма какво да ни каже на практика.
Водещ: Е как да няма, като го хващате, че е бил действащо лице?
Иван Костов: Ние това сме го установили документално. То е ясно, че е така.
Водещ: Страх ли ви е, питат от „БарЕкадата”, от Алексей Петров - вас и ген. Атанасов от неговия медиен проект за жълт вестник и затова ли не го извикахте на разпит в комисията?
Иван Костов: Не, не. Моля ви се! Откъде накъде?
Водещ: Заради много информация, която има от другата страна, може би.
Иван Костов: Как може да ме е страх от един жълт вестник? Това е нелеп въпрос.
Водещ: Ако там, разбира се, има информация, която уличава вас, вашето управление?
Иван Костов: Какво уличава? Да, и тя щеше да стои 10 години някъде да ме чака. Моля ви се! Това е несериозно. Хубаво е да си мислят някои хора и такива неща, но това няма никаква връзка с истината. И какъв Атанасов, и какъв Алексей Петров в случая? Става въпрос за нещо много сериозно. Става въпрос за това, че БСП, нейните коалиционни партньори са потъпкали закона, използвали са органи за сигурност срещу гарантите на демокрацията в България.
Водещ: Има ли други „галерии”...
Иван Костов: Така не може да се прави. Какъв Алексей Петров?
Водещ: Като ви питах за други „галерии”, имаше един намек от вас... Ами такъв, какъв? Човек с много информация в тая държава. Бил 10-15 години по службите. Човек, дето знае много. Ако го поканите в комисията, може да се разприказва.
Иван Костов: Не повтаряйте това, защото ще ме заинтересувате. Ако ме заинтересувате, ще заинтересувате и комисията. И ако заинтересувате и комисията, тя ще започне да се занимава с тази тема.
Водещ: Защо ме плашите с това? Действайте де, какво!
Иван Костов: Не, аз казвам само.
Водещ: ... /.../ не провокирайте.
Иван Костов: ... това не трябва да се подхвърля много в пространството, защото кой е този, който е събрал огромен масив от информация? Как може да събере огромен масив от информация, след като държавата е правова?
Водещ: Ами като работиш там и ги виждаш нещата с очите си и като си ги правил...
Иван Костов: И крадеш данъчни декларации и ги носиш вкъщи? Чужди данъчни декларации.
Водещ: Това за данъчните декларации не се бях сетил.
Иван Костов: Или крадеш някакви други документи на хора, които иначе са защитени като техни лични данни. Моля ви се, това е престъпление. Не може така да се говори. Ако някой е натрупал такава база данни, той е извършил много тежко престъпление. Това нека да го чуят всички, които обичат да говорят с термините на /.../, на някакви заплахи и т.н.
Водещ: Като ви питах за други „галерии”, имате ли данни за други дела, които са посветени на журналисти, политици и бизнесмени, с цел да бъдат държани на къса каишка?
Иван Костов: Поне имаме съмнения и затова сме препоръчали на председателя на ДАНС да се заинтересува и всички тези нерегламентирани, неотговарящи на закона, защото законът в чл. 4, ал. 1, точно посочва кога се задейства ДАНС. ДАНС се насочва срещу опасности, които заплашват наистина националната сигурност, които сигурността на страната заплашват. А не преследва обидени хора.
Водещ: Това е така. Но имате ли данни, че съществуват и други разработки, подобни на „Галерия”?
Иван Костов: Имаме много сериозни съмнения в комисията и заради това сме...
Водещ: Откъде дойдоха?
Иван Костов: Ами хайде да не разказвам предварително...
Водещ: Хайде да ни разкажете поне една малка част!
Иван Костов: Вие видяхте, че има една кухня в комисията, която добре че остана запазена, затворена, за да може да произведе това становище. Ако ние сме пробити отвсякъде и от нас изтича информация...
Водещ: Добре, кажете нещо само, което да даде тласък на събитията оттук насетне. Факт, който ви усъмнява.
Иван Костов: Куйович.
Водещ: Така. Куйович какво? Че плаща на министъра...
Иван Костов: Куйович е вероятно нашата следваща тема. Ако Куйович е това, което ние чухме от първото изслушване на господин Валентин Петров, може би щя излязат много неприятни изводи изобщо за цялата система на сигурност в страната.
Водещ: Какво ви каза, че запали искрата така Валентин Петров? Той беше за първи път тук при нас. Веднага вашите сътрудници телефонираха, искаха телефона, очевидно сте се свързали с него. И /.../ комисията.
Иван Костов: Така е. Пред комисията той говори като много отговорен висш служител от служба за сигурност, даде конкретна информация, която е класифицирана, която аз не мога тук да разгласявам, която, обаче, събуди у нас толкова сериозни и основателни съмнения, че ние решихме да поискаме цялото дело и да започнем да се занимаваме с него.
Водещ: Работено ли е в ДАНС по Куйович?
Иван Костов: Да.
Водещ: Т.е. вие от там се надявате да получите информация?
Иван Костов: Да.
Водещ: И може би ДАНС, за да работи по Куйович, има информация, че той корумпира висши хора от системата. Нали ДАНС за това се бори?
Иван Костов: Да и ако той е успешно корумпирал или изобщо е поставял, така атакувал системата чрез нейните ключови фигури, че е разрушил авторитета на системата, това само показва, първо, слабостта на органите ни за сигурност. И това го прави един, вероятно свързан с УДБА...
Водещ: Със сръбските служби. Вальо Петров каза нещо много интересно тук. Каза, че ако се разплете истината по случая „Куйович”, ще пострадат много хора и от днешното управление.
Иван Костов: Не знам какво е имал предвид, но...
Водещ: Предполагам, че го е изяснил...
Иван Костов: ... никой не ни е казал: „Не се занимавайте с това нещо”.
Водещ: Последен въпрос. Имате ли данни ДАНС да е притискала Куйович да уличава или да омаскарява хора, политици да речем?
Иван Костов: Вижте, данни са факти.
Водещ: Съмнения тогава?
Иван Костов: Данни като факти още нямаме. Но можем и да научим. Да изчакаме. Нека да проследим всички действия и ще видим точно за какво става въпрос.
Водещ: Била ли е ДАНС „ВИП Денс”, по едно сполучливо интервю на Виктор Вълков?
Иван Костов: Да.
Водещ: Не знам дали много добре се схвана това, което каза във финала на нашия разговор „На БарЕкадата” Иван Костов, председател на Комисията за контрол на работата на ДАНС. Основният извод, който той прави е, че всъщност ДАНС е правила всичко възможно, за да държи медиите, политиците, бизнесмените около тях...
Иван Костов: Правя още един извод. Че в момента, в който парламентът, и новото правителство, и новото мнозинство създадоха Комисията за контрол на ДАНС, се създаде процедура, създаде се начин службата в никакъв случай в бъдеще да не злоупотребява. По нашия път е добре да тръгне и Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред на Народното събрание, за да можем да бъдем сигурни всички в България, че органите за сигурност в страната няма да злоупотребяват с могъществото, което са им дали обикновените хора, за да ги пазят, а не за да ги заплашват.
Водещ: Благодаря за това гостуване „На БарЕкадата”. Следващата цел на комисията е Куйович. И там има сериозни съмнения. Валентин Петров вече е бил изслушан в тази комисия. Както виждате, фактите там предстои да излязат и вероятно ще бъдат доста интересни и ще бъдат тема за коментар и в нашето студио.

Агенция "Фокус"

 


Сходни връзки

Следяла ли е ДАНС извън закона политици, журналисти и бизнесмени | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди