изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:24 EEST
Два клана дърпат конците на Октопода    
НовиниСмъртта на знаменития бос от ъндърграунда Вячеслав Иванков-Япончик няма да промени съотношението на силите в престъпната общност в Русия. Така смятат спецове от звеното за борба с мафията, цитирани от РИА Новости. Предполага се обаче, че силните позиции на мафиотския клан на Дед Хасан (Дядо Хасан - бел. ред), главния мафиот на съвременна Русия, ще укрепнат още повече. Япончик, който напоследък бе привърженик на култовата мафиотска групировка Дед Хасан, бе пазител на традициите на престъпните среди.

С отстраняването му явно се цели да се предизвика шок в престъпния свят, смятат спецовете. Япончик напоследък не е имал решаващо влияние в престъпните среди. Гласът му се е чувал, но повече като представителна фигура, а не като "повелител на съдбите". Япончик е бил убит не за да му се отнемат някакви сфери на влияние и смъртта му едва ли ще доведе до преразпределяне на тези сфери в престъпния свят. През последните години за престъпните сфери на влияние в Москва и в национален мащаб са се борили хора от два водещи мафиотски кавказки клана - групировката на Аслан Усоян (Дед Хасан) и Япончик и Талиел Ониани. Според криминалистите значителните доходи на групировката на Дед Хасан са от незаконен хазартен бизнес, търговия с наркотици и оръжие и добив на природни ресурси. Кланът печели и от области на икономиката, в които се извлича значителна печалба и лесно могат да се укриват доходи, като строителството или пазара на недвижими имоти. Сега разпределението на силите е девет към едно в полза на групировката на Дед Хасан, категорични са спецовете.
Любомир МИХАЙЛОВ

standartnews.com

Кръстникът Япончик покосен от мафиоти в Москва

Вячеслав Иванков по прякор Япончик, обявен от САЩ за един от кръстниците на руската мафия, бе тежко ранен от снайпер в Москва, предаде Ройтерс.

Бандитът е в болница и състоянието му е тежко. Япончик бил покосен късно във вторник на излизане от тайландския ресторант “Тайский слон” в центъра на столицата. Според руски медии той бил там, за да урежда спор между две враждуващи мафиотски групировки. По него било стреляно от около 30 метра разстояние със снайперска пушка “Дегтярьов”. Нападателят стрелял от паркирана срещу ресторанта камионетка. По-късно станало ясно, че возилото е краден и е обявен за издирване. След стрелбата килърът избягал с луксозна кола, която го чакала. Пушката била открита захвърлена в каросерията на камионетката.

Иванков бил улучен в областта на корема. Той бил по спешност опериран. Състоянието му се усложнява поради възрастта му - 69 години. Именно по тази причина лекарите не смеят да дадат прогноза дали Иванков ще оживее.

Нападателят е пълен дилетант и некадърник, обявиха по-късно източници от прокуратурата в Москва, цитирани от Интерфакс. Според тях не е възможно професионалист да не може да ликвидира със снайпер цел, намираща се на разстояние само 30 метра.

Кой е Вячеслав Иванков

Япончик е роден през 1940 г. Той е един от най-старите “законни крадци” в СССР и след това в Русия. Така там наричат мафиотите, действащи с благословията на властите. Прякорът Япончик (Япончето) иде от дръпнатите му очи. Други негови прозвища са Японеца, Асирийския зет и Иванец.

Вячеслав Иванков започва да краде още на 14-годишна възраст. Същинската му престъпна дейност обаче стартира в края на 60-те г. Тогава той е взет в бандата на знаменития престъпник Генадий Корков-Монголеца, починал от естествена смърт преди петнадесетина години. Япончик е използван заради изключителната си физическа сила, придобита още в училище, когато той е тренирал бокс. Участва в редица въоръжени нападения. Смята се, че още тогава е ликвидирал няколко души.

В един момент обаче милицията спира да го покровителства и той е осъден на 10 г. затвор. Присъдата е за изнудване на антикварни търговци и наркотрафиканти под фалшивата маска на сътрудник на МВР.

По-късно Япончик получава още четири присъди. Освободен е предсрочно с изпитателен срок през 1991 г. след ходатайства на звезди от шоубизнеса.

През 1992 г. Япончик заминава за САЩ като член на група, придружаваща знаменития актьор и режисьор Ролан Биков. Бандитът не се завръща в Русия. ФБР отчита, че след установяването му в нюйоркския район Бруклин в града зачестили показните убийства на преселници от бившия СССР.

Япончик е обявен за заплаха за националната сигурност на САЩ. Причината е подслушан негов разговор, в който той отправя следната реплика: “Братлета, подготвям ви плацдарм в САЩ”.

Само след три години той е арестуван там за сключване на фиктивен брак с цел легализиране на престоя си в страната, както и за изнудване на двама руски имигранти за 3,5 милиона долара. Иванков тормози Александър Волков и Владимир Волошин, като ги обвинява, че отмъкнали пари от негов познат банкер. През 1998 г. мафиотът е осъден в Ню Йорк на 9 години и 7 месеца затвор.

През 2004 г., месец преди да изтече срокът на присъдата в САЩ, Русия иска екстрадирането на Япончик. Вашингтон удовлетворява молбата на Москва.

В родината си Япончик е обвинен за убийството на двама турски граждани в московски ресторант през 1992 г. Година по-късно Вячеслав Иванков е оправдан.

След този процес мафиотът отново заминава зад граница, но доста често се връща в Русия. Той прави това инкогнито, но за движението му в родината знаят определен кръг хора.

Според различни слухове и от чужбина Япончик играе ролята на съдия в споровете между многобройните руски мафиотски организации. Говори се, че последното му посещение било свързано с кървав спор между две групировки за контрола над хазартния бизнес в Москва. Не е изключено едната от бандите да е решила да ликвидира Вячеслав Иванков заради неуспешни преговори, смята в. “Комсомолская правда”. (24часа)

Българската му връзка - само слухове

Връзката на крупния мафиот Вечяслав Иванков-Япончик с България бе обвита предимно със слухове и догадки, без да бъде доказано нищо конкретно.

Преди 10 години медиите у нас непрекъснато пишеха за връзките на Япончик в България, като името му се свързваше предимно с това на изгонения тогава бизнесмен Майкъл Чорни.

На 10 декември 1999 г. тогавшният шеф на Национална служба сигурност-НСС ген. Атанас Атанасов предава на премиера Иван Костов доклад под името "Условията, средата и проявите на корупция в някои висши ешелони на държавната власт". Докладът взириви тогавашното правителство и доведе по-късно до смяна на редица министри.

Според публикуваните в пресата части от него в раздела "Прояви на корупция" пък е описан "престъпният" бизнес на Михаил Семьонович Чорни, който по данни на ФБР бил в ръководството на престъпен синдикат в Ню Йорк, оглавяван от известния Вячеслав Иванков - Япончик. По-нататък се изреждат записани разговори на вътрешния министър Бонев с някои от споменатите бизнесмени.

На 26 август 2000 г. единствен "24 часа" съобщава, че на летище София е арестуван руснакът Осман Кадиев, смятан за наследник на Япончик. Арестуван е, защото американците го искат. Районният съд в Ню Йорк - Южен район издирва Кадиев от март. Срещу него има обвинителен акт за престъпления, за които се полагат 20 г. затвор.

Според щатските спецслужби Кадиев е главната цел на няколко големи разследвания на различните групи на руската организирана престъпност в САЩ. Наш съд освобождава Кадиев месец по-късно и той изчезва, което налага спешна визита на Ричард Шифтър, пратеник на тогавашния президент на САЩ Бил Клинтън у нас. Американците бяха гневни от пускането на Кадиев.

Според различни публикации в световната преса у нас дълго е живял друг доверен човек на Япончик - Антон Малевски. Британският вестник "Сънди таймс" твърдеше, че през 1994 г. във френския град Боне мафиоти от цял свят са си разпределили Европа на територии. "Южната зона", в която попадала и България, била представлявана от руснака Вячеслав Иванков-Япончик.

http://www.24chasa.bg

 
 


Сходни връзки

Два клана дърпат конците на Октопода | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди