изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 15:57 EEST
Предлагат пределната цена на таксиметровата услуга да се определя от общините    
НовиниСофия. Ще бъде предложено на Министерския съвет и Народното събрание пределна цената на таксиметровата услуга да се определя от общините. Това съобщи на пресконференция директорът на ИА „Автомобилна администрация” Любомир Христов, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Това ще даде възможност на общинските администрации да съобразят тавана на услугата с района, а от друга страна ще се избегнат нереално високи цени на пазара.
Има проблем по отношение на таксиметровата услуга, след като твърде много хора подават жалби до институциите, посочи Христов.
По думите му - начинът на формиране на цената е свободен, пазарен принцип, но има и принцип на общоприета норма на печалба.
До края на ноември Законът за автомобилните превози би трябвало да е готов като проект и да започне процедурата по междуведомствено съгласуване. В момента има случаи 30-40 компании да са регистрирани на един адрес. Серия от мерки ще увеличат изискванията към превозвачите, а размерът на санкциите ще бъде прецизиран и съответно – също увеличен.
По отношение на информацията от федерацията на таксиметровите водачи и нейния председател Яне Янков, че в пет големи фирми няма нито един назначен на трудов договор, Христов заяви, че законът е либерален и водачът и превозвачът могат да решат дали ще имат трудово-правни или търговски отношения. Голяма част от водачите на таксиметрови автомобили подлежат на самоосигуряване, защото са регистрирани като еднолични търговци. Освен това при сравнително либерални условия може да се получи статут на превозвач.
Румен Крумов, председател на Националния съюз на превозвачите каза, че самият Яне Янков е бил недобросъвестен таксиметров водач и за това има различни жалби от клиенти. Янков е работил в голяма част от компаниите, които вчера обвини в картел и жалбите са от този период.
За фирмата, която впоследствие той регистрира, Комисията за защита на конкуренцията постановява, че е налице имитация и затова му налага глоба от 150 000 лева. Общо осъдените компании за имитация са 5. Крумов посочи, че при толкова нарушения Янков най-малко има право за отправя обвинения.
Няма данни кои фирми участват в Национална федерация на таксиметровите водачи в България, но ще бъде жалко ако става дума за повече от тези пет, които са осъдени за имитация, каза Крумов.
Веселина ЙОРДАНОВА
 


Сходни връзки

Предлагат пределната цена на таксиметровата услуга да се определя от общините | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди