изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 08:21 EEST
Избраха председател на БЛС    
НовиниРавда. Д-р Цветан Райчинов е избран за председател на Български лекарски съюз (БЛС). Той бе избран с 203 гласа като това са 59,8% от гласовете. Другият номиниран д-р Юлиан Йорданов е получил 136 гласа от бюлетините. Д-р Райчинов беше избран на балотаж след като при първото гласуване за д-р Цветан Райчинов са гласували 168 души, което е 47% от валидните бюлетини, за д-р Юлиан Йорданов – 112 гласували, за д-р Любомир Киров са гласували 75 делегати на събора на БЛС.


От Софийската лекарска колегия поискаха Законопроектът за изменението на Закона за здравното осигуряване да се изтегли, защото според тях няма да се направят промени в него между първото и второто четене. Лекарите запитаха ще има ли НЗОК, ще има ли БЛС и обясниха, че не може лекарите да бъдат винени, че няма реформа в здравеопазването, защото реформата трябва да се прави от политиците.
Финансовият министър Симеон Дянков категорично заяви, че законът няма да се изтегли, за да избегне лобирането. Дянков даде като пример, че никой не е вярвал, че ще има реформа в митниците, но такава се прави. Никой не вярвал, че ще има вдигане на акциза за цигарите, а това ще е факт, така че промените в Закона за здравното осигуряване ще са факт. „Ако вие си свършите работата, ние също ще си свършим работата”, беше категоричен Дянков.
Здравният министър д-р Божидар Нанев каза, че реформата не е направена, но за това не са виновни лекарите. „Лекарски съюз трябва да има, но не трябва да бягаме от отговорностите си. Къде са ни правилата за добра практика? Къде са ни правилата, които трябваше да бъдат направени от Министерство на здравеопазването с помощта на съсловните организации”, запита д-р Нанев. Той обясни, че има несвършенства, но има и достатъчно място за корекции и няма да бъде прието нищо, което не е добре обмислено.
Напоследък много се говори за монополите в здравеопазването, но монополът е в лекарите, защото ние имаме и знанието, и умението. Една от нашите грешки е, че ние бяхме по-пасивната страна - не трябва да чакаме някой експерт да ни напише нещо и да го приемем. Ние трябва да създаваме правилата, каза д-р Любомир Киров. Той обясни, че ако лекарите не искат Български лекарски съюз (БЛС) да бъде ликвидиран, той трябва да бъде приведен към реалностите на времето. Всяка група в него трябва да създаде група от експерти, които да се занимават с проблемите на здравеопазването. „Председателят, който и да е той, той не е бяла лястовица и не може да свърши всичко”, беше категоричен д-р Киров. „Идват трудни времена. Законът за здравното осигуряване е написан така, че ние да не може да предявим своите претенции и ние поне 5 години няма да може да участваме в договарянето, нямаме право на глас при определянето на цените. Ръководството на БЛС е боецът, който трябва да води тази битка на национално ниво”, обясни още той.
С това приключиха изказванията на тримата номинирани за председатели на съсловната организация и се излезе в режим на гласуване. Направени са 4 секции за гласуване като изборът за председател ще е таен.
Трябва да има европейски нива на знания и умения на българския лекар - той трябва да работи в европейски условия и да получава европейски средства. Това е целта пред нас. Най-важният приоритет е да променим статута на БЛС от организация, съобразяваща се с политиката на НЗОК и МЗ, към организация, която е инициатор на тези политики, каза д-р Юлиян Йорданов, предложен за председател на БЛС. Йорданов подчерта, че лекарите трябва да престанат да се противопоставят един на друг. „БЛС трябва да си остане БЛС, но той трябва да се надгражда и тогава въпросът дали е камара или не - няма да съществува и да може да отнема лиценза за определено време. Не министърът трябва да дава или да отнема лицензите за работа на лекарите, без участието на съсловната организация”, каза още д-р Йорданов.Според него съсловната организация трябва да осигурява и юридическа защита на лекарите, при допусната лекарска грешка, съсловната организация трябва да подготви Закон за защита на лекаря. „Сътрудничество със синдикатите ще ни даде възможност да се осигури цялостна защита на съсловието - от гледна точка на работно време, на безопасни условия на труд, на защитно облекло и други”, каза още той. Д-р Йорданов предложи да се построи Дом на лекаря и Военното НДК да стане Дом на здравето, където ще има представители на всички организации, които се занимават със здравеопазването. Той предложи още всички дни, посветени на здравните специалисти - да се празнуват на 1 ден, а не както досега - Ден на анестезиолога, Ден на родилната помощ, Ден на лекаря и други.
В залата поискаха отнемането на правата на д-р Андрей Кехайов и на д-р Радослав Гайдарски, които говорят срещу лекарското съсловие. Д-р Йорданов каза, че това не може да е еднолично решение на БЛС и ако това предложение бъде направено официално, то може да се вземе и решение.

Агенция "Фокус"

 


Сходни връзки

Избраха председател на БЛС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди