изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:31 EEST
Лекарите скочиха срещу одита на Дянков    
ЗдравеЕкспертна група на Българския лекарски съюз ще участва в разработването на проекта за промени в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО). Това се посочва в решение на събора на БЛС, изпратено до медиите. Решението е адресирано до министър-председателя Бойко Борисов, до министрите на финансите - Симеон Дянков, на здравеопазването - Божидар Нанев, и до Лъчезар Иванов - председател на парламентарната комисия по здравеопазване.

В него се посочва, че законопроектът въвежда съществени промени във философията на здравноосигурителния модел. Според БЛС законопроектът ще лиши Българския лекарски съюз от функции и прерогативи при определянето на цени, обеми дейности и условия на труд.
Създаването на изпълнителна агенция "Медицински одит" е в разрез със саморегулацията в съсловната организация и мултиплицира съществуващите и в момента контролни функции, се отбелязва в становището на лекарите.
Експертен капацитет за оценка на медицинската целесъобразност и качеството на здравни услуги има единствено БЛС, се посочва в становището.
От БЛС настояват за изразяване на ясна позиция от управляващите, вносителя и съставителите на законопроекта за намеренията им за промените в модела на здравната система.
Изразяваме готовност за сътрудничество със законодателната и изпълнителната власт и ще предложим мотивирани становища за конкретни промени в ЗЗО, се отбелязва в позицията на Лекарския съюз.
По-рано новият председател на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов коментира пред БНР, че поправките в законопроекта за здравното осигуряване, особено в частта, която касае договарянето и БЛС, са изцяло неприемливи. Според него измененията в закона в никакъв случай не трябва да бъдат забавяни. "Трябва да въведем ред и дисциплина в системата, но не и чак с такива темпове. Хубаво е когато нещо се прави в здравеопазването, да бъде много добре обмислено. Грешките при нас са с доста тежки последици”, каза още той.
Новият председател на БЛС заяви, че ще има договаряне с НЗОК, защото това се отнася до начина и условията на труд на медиците.
В изказването си вчера пред делегатите на лекарския съюз финансовият министър Симеон Дянков повтори тезата си, че финансистите разбират от цени и затова ще определят остойностяването на медицинските дейности, а докторите да си гледат лекуването. Финансист № 1 предупреди, че първите 6 месеца на 2010 г. ще са много трудни и ще има по-малко пари за здравеопазване, защото няма откъде да се вземат нужните.Той бе категоричен, че доплащане от пациента трябва да има, защото държавата не може да покрива всичко. А дали ще е от догодина или от 2011 г., ще стане ясно след 2 седмици.
Министърът на здравеопазването Божидар Нанев пък цитира проучване, което показва, че пациентите имат нагласа да приемат такава такса, стига тя да е регламентирана.
dir.bg
 


Сходни връзки

Лекарите скочиха срещу одита на Дянков | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди