изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 16:22 EEST
Станишев спечели битката за лидерския пост    
Политика
Сергей Станишев бе преизбран за председател на Националния съвет на БСП с гласовете на 455 делегати.



Сергей Станишев бе преизбран за председател на Националния съвет на БСП с гласовете на 455 делегати, предаде БТА.  Втори по брой гласове - 129, е Татяна Дончева. На трето място остана Янаки Стоилов с 99 гласа, четвърти е Младен Червеняков, за който вота си са дали 78 делегати. Общо са гласували 779 души от 894 по списък. Недействителни са 18 бюлетини, броят на действителните е 761.
След обявяване на резултата Янаки Стоилов подаде оставка като председател на Обединението на левите социалисти в БСП. Подавам оставката си, защото смятам, че при този резултат това е задължително действие, заяви Стоилов. Той поздрави преизбрания председател на БСП Сергей Станишев.
Татяна Дончева благодари на тези, които са я подкрепили при гласуването за председател на БСП, и на тези, които са я слушали много внимателно. Когато си построил дворец на брега по време на отлив, идва прилив, предупреди тя.
Този избор за мен е най-вече отговорност, заяви Сергей Станишев, веднага след като беше преизбран за председател на партията. В личен план за мен би било по-лесно да се оттегля, но смятам, че в този много тежък момент в БСП това би било по-скоро бягство, каза той.
Гласовете се броят, не се теглят, каза Младен Червеняков след приключването на конгреса. Той да коментира протичането на конгреса. Нека да мине известно време и да видим какво ще направи председателят на БСП и тогава можем да коментираме, допълни той.
Сега е важно какъв дух, атмосфера ще бъде или няма да бъде създадена в БСП през следващите месеци, каза Станишев след преизбирането си за лидер. Имаме алтернативата да продължим да се занимаваме с нашите вътрешни конфликти или да си извадим поуки от изборите, посочи той. Той изрази готовност да реализира в максимална степен програмата, зададена от конгреса до следващото му заседание. Това, по думите му, е пътят БСП да издържи на безпрецедентната атака, да се държи като адекватна силна лява опозиция, да възстановява доверието, което е загубено. "И това не може да бъде задача или мисия само на един човек, било то и председател на Националния съвет", заяви Станишев.
По-рано на конгреса Румен Овчаров подаде официално оставка пред 47 конгрес на БСП като председател на градската партийна организация. Той призова примерът му да бъде последван и от други. Овчаров декларира, че не участва в лични игри, не е член на никакво лоби и поема своята отговорност така както го е направил преди две години и половина на пленум на БСП. Той добави, че помни разговора си със Сергей Станишев през юни 2007 г., който тогава му е казал "Аз знам, че за теб всичко е чисто, но има създадено обществено настроение." Сега Румен Овчаров му отговори по същия начин : "Аз знам, Сергей, че и за теб няма нищо, но има създадено обществено настроение".
Румен Петков също декларира пред конгреса на БСП, че не участва в различни лобистки кръгове на влиятелни в обществото и в партията фигури, нито има свой собствен. Той взе думата на конгреса като втория поименно споменат в доклада на председателя на партията в оставка Сергей Станишев. Петков се обяви за радикална промяна на върха в БСП. Младият лидер не означава автоматично подкрепа от младите хора за партията, в нашия случай определено е обратното, отбеляза той.
Ако тези, които сме возили „Титаник"-а, защото аз съм също от тези хора, си търся решение и откритието, дали съм натискал руля наляво или съм го натиснал надясно, аз своята отговорност знам каква е, и аз ще си я поема, каза от трибуната на конгреса проф. Стефан Данаилов, предаде  БГНЕС. Но от преждеговорящите аз не чух някой да поеме своята отговорност. Смятам, че не бива да тормозим изтормозените си членове на партията и наистина тези, които се возят 20 години на „Титаник"-а наистина достойно да преоценим себе си и своите велики качества и да се оттеглим от постовете, които сме заемали до този момент, подчерта Данаилов.

dir.bg

 


Сходни връзки

Станишев спечели битката за лидерския пост | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди