изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:30 EEST
ДОБРИЧ СЕ СБОГУВА С ЙОРДАН ДАЧЕВ    
Новини На 17 октомври, след тежко боледуване, в дома си, на 86 години почина големият добруджанец Йордан Дачев.
На младото поколение, с отделни изключения, името му не говори нищо, за голямо съжаление.  Мнозина от родителите на сегашните студенти и абитуриенти го знаят като почетен гражданин на Добрич, като писател и журналист. Широк кръг от интелигенцията го определя като духовен водач, като изключителен стилист, като голям познавач на българската литература, като водещ йовковед в страната.


Ювелирното журналистическо творчество на Дачев се съхранява в хиляди броеве на областния и централен печат - рецензии, репортажи, кореспонденции, очерци, интервюта... В продължение на 50 години в неговите журналистически творби се побира на практика целият културен живот на някогашния Толбухински окръг, днес Добричка област. Много от личностите в съвременната българска журналистика са били в една или друга степен ученици на Дачев и от него са се учили да използват богатството на българския език и литература.
Йордан Дачев заведе в олтара на българската поезия и белетристика много добруджанци, чиито стихове, разкази, пиеси, новели и романи вълнуват и днес мнозина българи. Той се ползваше с респект сред най-големите български творци на перото. Сам лично твореше със завиден заряд мъдрост, справедливост, честност и отговорност пред идващите поколения. Лично отвори за поколения българи тайните на творчеството на Йордан Йовков, Дора Габе, Петър Славински, Ивайло Петров, както и на съвременните добруджански поети и писатели. Остави забележителен влог в националната съкровищница на литературата с книгите си "Пристан на човеколюбието", "Влогове", "Полюси", "Личности", "Добруджа възпява себе си", "Йовковиада"...
В дъждовния съботен ден Добруджа се сбогува с духовния си водач. На поклонението в ритуалната зала в Гробищния парк на Добрич дойдоха тридесетина от най-признателните на гения на Йордан Дачев добричлии, сред тях бяха кметът на града Детелина Николова и председателят на Общинския съвет Иван Мандев. В прощалното си слово поетът и журналист Драгни Драгнев каза и тези думи: "В Добрич няма интелектуалец от ранга на Йордан Дачев. Той се издигаше над всички с ерудицията, със знанията, с големината на труда си... Никой измежду нас не е бил устремен тъй жадно и упорито към съвършенството на ума и красотата на творчеството, към божественото."
Поклон пред паметта на твореца и човека Йордан Дачев!

Вестник "Нова добруджанска трибуна" и сайтът ndtnews.hopto.org поднасят своите съболезвания на семейството на Йордан Дачев и на всички негови близки и приятели.

 


Сходни връзки

ДОБРИЧ СЕ СБОГУВА С ЙОРДАН ДАЧЕВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди