изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 05:33 EEST
БУКУРЕЩ АПЛОДИРА ЗВЕЗДИТЕ НА "ТРИКСИ"    
КултураДвугодишен договор за партньорство подписа арт-център "Стринджендо" с Двореца на децата в Румъния


В голям концерт, изпълнен с много настроение и положителни емоции, участваха преди дни деца от България и Румъния в Букурещ. На сцената на Двореца на децата в румънската столица изпълнителите на фолклор и на съвременни песни и танци показаха, че за таланта няма граници, че изкуството събира и сплотява. И заслужено бяха аплодирани от многобройната публика.
Организатори на концерта бяха арт-център "Стринджендо"-София, и Дворецът на децата в Букурещ. "Идеята възникна по време на тазгодишното издание на международния фестивал на  изкуствата "Трикси" в Балчик и Албена, на който за първи път участваха възпитаници на Двореца на децата - вокална група "Адажио" с ръководител проф. Оана Парву. Решихме в концерта да се представят лауреати от "Трикси" от двете държави", разказа за НДТ директорът на "Стринджендо" Емил Струнджев. За участие той отправя покана и към ученици от СОУ "Св. Климент Охридски" в Добрич, с което арт-центърът поддържа отлични отношения. Така на сцената на Двореца на децата в румънската столица се представиха ансамбъл "Сробенка" към добричкото училище с ръководители Асенка Кулева и Николай Манев, изпълнителите на народни инструменти Борислав Георгиев /кавал/, Руслан Димитров /гайда/, Стоян Димитров /гайда/, Михаил Живков /гайда/, Иван Димитров /кавал/ и Емил Сашев /тъпан/, народните певици Тодорка Георгиева, Катя Грекова, Пенка Бураджиева - бивши възпитанички на СОУ "Св. Климент Охридски", и Зейнеб Юкселова - настояща ученичка в учебното заведение. Добрич бе представен и от 10-годишния Николай Марков от вокална студия "Емоция" с ръководител Стефка Димитрова. В концерта взе участие и Дивна Станчева от Русе, на която благодарение на "Стринджендо" предстои през ноември участие в международен фестивал в Берлин. На сцената своя талант показаха и три от солистките на вокална формация "Трикси" - Неделяна Христова, Гергана Колева и Емилия Лозанова.
Хубавите емоции за българските деца започнаха още по време на самото пътуване. Групата от Добрич, към която в Русе се присъединиха и софиянци, бе ръководена от зам.-директора на СОУ "Св. Климент Охридски" Марияна Москова. Още в автобуса Емил Сашев заудря на тъпана, а другите музиканти подхванаха с гайди и кавали български мелодии. След преминаване на границата с Румъния певците пък запяха "Една българска роза". Още с влизането в Букурещ групата бе посрещната от представители на българското посолство в Румъния. Любовта към народната музика възпитаниците на СОУ "Св. Климент Охридски" показаха и при стъпването си на румънска земя - пред Двореца на децата в Букурещ въпреки дъжда те извиха кръшни български хора. Изненада на изпълнителите бе вечерята, осигурена от ресторант "Балчик". Той се намира в централната част на румънската столица, негов собственик е Славяна от Белия град. Ресторантът предлага българска кухня, а обстановката пресъздава кътове от Балчик. Следващата приятна изненада бе мястото за нощувка, в който бе настанена групата - "Рин Гранд Хотел". Той е четиризвезден и изключително луксозен.
Преди началото на концерта отново зазвучаха български ритми - децата от СОУ "Св. Климент Охридски" посрещната на входа зрителите с кръшни хора. След което започна и самата международна проява. В приветствието си водещият изрази радостта си, че организаторите са успели да осъществят идеята си и да реализират този концерт-спектакъл. "Тази година в Балчик, в  двореца на румънската кралица, се събраха над 800 деца от 16 държави - каза той. - Фестивалът "Трикси" вече е символ на приятелството, на младостта, на красотата, на изкуството, обединяващо децата, без разлика от език, националност и вяра. Плод на нашето приятелство е и този концерт... Вярваме, че това приятелство и сътрудничество ще бъдат дълги и ползотворни, както и 130-годишните дипломатически отношения между двете страни".
След официалното откриване на огромната сцена в продължение на два часа под ярките светлини на прожекторите децата танцуваха, пяха, показаха майсторството си в изпълнения на музикални и класически инструменти. Домакините представиха румънски мелодии, фолклорни танци. Много емоции и аплодисменти предизвикаха изиграните от тях цигански танц, самба, валс. Последното изпълнение на българските деца бе на песента "Една българска роза", а в края на концерта румънската вокална група "Адажио" и всички участници изпяха песен на Майкъл Джексън за децата.
"Детското творчество направи още една стъпка към върховете на изпълнителското майсторство, а детското общуване - към осъществяване на мечтата на човечеството за приятелство, щастие и мир - каза в приветствието си Емил Струнджев. - Изразяваме нашата признателност и благодарност за доверието към този детски форум, за вярата в талантливото ни бъдеще - децата".
Пред НДТ директорът на "Стринджендо" сподели, че концертът е първа стъпка не само на едно приятелство, но и на бъдещо сътрудничество. След проявата бе подписан двугодишен договор за партньорство между арт-центъра и Двореца на децата в Букурещ. То ще се изразява във взаимни гостувания на изявени таланти от двете страни. Емил Струнджев изказва благодарност към българското посолство в Румъния, ресторант "Балчик", "Рин Гранд Хотел" и всички, подпомогнали осъществяването на българо-румънския концерт.

Текст и снимки: Мариела Бончева, специален пратеник на НДТ и ndtnews.hopto.org


 


Сходни връзки

БУКУРЕЩ АПЛОДИРА ЗВЕЗДИТЕ НА "ТРИКСИ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.14 секунди