изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 06:06 EEST
Попова хвана нарушения за 333 млн., уволни 3-ма    
Новини
333 664 000 лева дължи Министерството на правосъдието по сключени 37 договора за строително-монтажни работи за периода 2008 – 31 юли 2009 г.
Това каза на извънредна пресконференция министърът на правосъдието Маргарита Попова, цитирана от "Фокус".


Нарушенията са констатирани при извършена проверка на Дирекция „Вътрешен одит” към ведомството. Попова заяви, че докладът от одита ще бъде предоставен на прокуратурата.
Под два от сключените 37 договора стои подписът на бившия министър на правосъдието Миглена Тачева. Тези два договора са на обща стойност 302 милиона лева.
Единият е за строежа на сграда за нуждите на Софийския районен съд и Софийска районна прокуратура на стойност 184 800 000 лв. За проекта е преведен аванс на строителната фирма от 5 250 000 лв., а стойността на идейния проект е 1,5 млн. лв. По договора се предвижда още неустойките за неизпълнението да се плащат върху цялата сума, а не върху просрочените плащания. Така неустойките за един ден, които трябва да заплати правосъдното ведомство, са в размер на 154 000 лв.
Другият договор е за строежа на Съдебна палата във Варна, който е сключен за сумата от 118 000 000 лв. Авансът, който е платен на строителната фирма, е на стойност 3 120 000 лв.
Маргарита Попова обясни, че за да бъдат прекратени двата договора, държавната такса, която трябва да плати Министерство на правосъдието е в размер на около 9 млн. лв. По думите й само един от тези договори е приблизително колкото бюджета на ведомството.
И за двете сгради е обявена специална обществена поръчка, като в София тя е спечелена от фирмата "Енемона", фирмата която се занимаваше и с ремонт на Съдебната палата в София. Във Варна специализираната обществена поръчка е спечелена от фирмата "Валекс".
Проверка в министерството е установила, че eксминистър Тачева е парафирала неизгоден договор  и за доставка за храни в затворите със софийската фирма "Панда" ЕООД. Според този договор доставната цена на литър олио се извършва на стойност от 3,20 лв, като в магазините тя е с около лев по-ниска.
Министърът на правосъдието съобщи още, че вече са уволнени трима служители на ведомството. Това са старши експертът в отдел “Обществени поръчки” Валентина Добрянова, изпълняващият длъжността началник на отдел “Обществени поръчки” Койчо Коев и директорът на финансово-счетоводната дейност към министерството Димитрина Колева.
Маргарита Попова предупреди, че във ведомството предстоят съкращения, тъй като финансовото положение е изключително тежко. dir.bg
 


Сходни връзки

Попова хвана нарушения за 333 млн., уволни 3-ма | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.50 секунди