изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 11:33 EEST
Двама от ВСС говорили 246 пъти с Красьо    
Ред и сигурност
Висшият съдебен съвет (ВСС) реши, че Иван Димов и Стойко Стоев са нарушили Етичния кодекс на магистрата и са уронили престижа на съдебната система с контактите си със скандалния Красьо от Плевен. Според доклада на комисията по случая двамата са провели 246 разговора с  бизнесмена Красимир Георгиев, който е разследван за търговия с влияние във ВСС, предаде Дарик радио.


По-рано днес Димов, който миналата седмица подаде оставка, я оттегли и отказа да напусне. Оставката на Стоев обаче вече бе приета и той напусна ВСС.
Комисията е установила, че от началото на годината до 30 юни Георгиев е провел разговори с 14 магистрати, участници в конкурси за шефове в съдебната система. Стойко Стоев и Красьо са говорили 213 пъти по телефона, в 88 от които Стоев е звънял, и са си разменили 11 есемеса. Най-дългият им телефонен разговор е 5 минути и половина. 52 разговора и 1 есемес е имало в дните на провеждане на конкурсите за назначение.
Между Иван Димов и Красьо са проведени 33 разговора, в 9 от случаите е звънял Димов. Най-дългият разговор е 3 минути. 8 от разговорите им също са в дните на конкурси.
Докладът на комисията сочи, че Красимир Георгиев е собственик на 4 фирми и участва в управлението на още 2, има апартамент в София, закупен през 2008 г., както и жилище в Плевен, освен това има "Мерцедес" и BMW, личен шофьор и телефон за няколко хиляди лева, а е декларирал доходи между 569 лeва и 1841 лева и нулеви печалби на фирмите си.
Друг член на съвета - Галина Захарова, пък заяви, че Законът за съдебната власт дава достатъчно възможности и за нарушение на Етичния кодекс срещу провинилите се магистрати може да се образува дисциплинарно производство.
"При проверката си изхождахме основно от писмените доказателства. За нас не са важни конкретни обяснения по отношение на съдържанието на телефонните разговори. Важно е да оценим това, което се случва, как се отразява на обществото", посочи тя, цитирана от БТА. По думите й обясненията на Стойко Стоев и на Иван Димов не са убедителни за обществото. Според Захарова скоро ще се дискутира въпросът дали трябва, след като се върне на поста си в съдебната система, срещу Стоев да бъде образувано дисциплинарно производство.
"Трябва да решим имаме ли морал и доверие. Ако не - да си заминаваме! Но кой може да реши?", това заяви пък членът на ВСС Иван Колев, от който тръгна скандалът. На 18 юни той повести данни, че лице с името Красьообещава на кандидати за ръководни постове в съдебната власт подкрепа от членове на ВСС срещу 200 000 евро.
"Красьо обикаля и лъже, че има влияние. Разследването да докаже дали е така. Не се смятам за виновен, искахме да предпазим магистратите, защото още 100 души подобни обикалят България. Някой искат да си посипем главата с пепел. Няма да допусна да си тръгнем омърсени, а обществото не бива да се поддава на измами", заяви още Колев, който добави, че карат него и колегите му да подават оставки, а те не могат да  разберат откъде идва това и защо.
"Чувствам се изключително омерзен и обиден", каза на свой ред друг член на съвета - Вельо Велев, според когото "някой има интерес този ВСС да не работи". "Скоро сигурно ще се обадят Цеко Йорданов и Никола Филчев, а защо не и Спартак Дочев (бивши прокурори от времето на Филчев, които бяха уволнени заради нарушения - б.р.), и ще кажат: "Ей мушмуроци, да внимавате!", заяви Велев пред членовете на съвета.
ВСС показа, че има воля да прикани всички уличени в скандала да подадат оставка, каза пред журналисти на свой ред председателят на Върховния административния съд Константин Пенчев, предаде БТА.
"Според мен всеки съпричастен към скандала трябва да подаде оставка. Подкрепям искането на главния прокурор временно назначенията да спрат и за това апелирам отдавна", каза още Пенчев.
ВСС обаче не спря гласуването на назначения. dir.bg
 


Сходни връзки

Двама от ВСС говорили 246 пъти с Красьо | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди