изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 11:37 EEST
Премиерът обвини предшественика си, че изнесъл секретен доклад на ДАНС    
НовиниПремиерът Бойко Борисов обвини предшественика си на поста Сергей Станишев, че е изнесъл от Министерския съвет доклад на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) "за действия на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функциите на министерства и структури на държавната администрация". На въпросния доклад беше посветена свиканата днес извънредна пресконференция на министър-председателя.


Борисов обясни, че документът е с дата 8.10.2008г. и е бил изготвен в пет екземпляра, като екземпляр "2" е бил изпратен на бившия премиер. По думите му 30-те страници, които съдържат класифицирана информация, са излезли от кабинета на Сергей Станишев, но не са върнати, нито са бил обявени за откраднати.
Именно липсващия екземпляр стигнал до него преди ден, като е бил занесен от бившия съветник в спецагенцията Алексей Петров. По думите му бившата барета постъпил като "лоялен гражданин, а откъде разполага с него ще обясни пред прокуратурата, когато бъде попитан".

Президентът Георги Първанов е разговарял с шефа на ДАНС Цветлин Йовчев и е поискал анализ на всички събития и факти, излезли в публичното пространство, свързани с работата на службата през последните месеци, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Екземпляри от доклада са били изпратени от ДАНС и на президента, председателя на парламента и до главния прокурор, но те са били върнати обратно в ДАНС, съобщи премиерът. Уточни, че оригиналът е бил изпратен до Станишев на 10.10. 2008г. чрез специална куриерска служба, като документът е бил запечатан в плик с надпис "лично".

Борисов изрази възмущение от това, че екземплярът за бившия премиер не е върнат в ДАНС и заяви, че Станишев е можел да предупреди за разследването въпросните лица в държавните структури: "Става въпрос за лица и кръгове, които атакуват държавата. Самият Алексей Петров е посочен в доклада, а той се намира в неговите ръце и е излязъл от кабинета на министър-председателя, не е върнат, не е обявен до този момент за откраднат...Прокурорите работят, а това, което се проверява вече се знае. Как ще ги хванат? Те са вече предупредени и докато отиде прокуратурата - всичко се замъглява или се вземат необходимите мерки... Това показва, че няма държава, няма специални служби, че всичко, което се пише или работи от самите притежатели на доклада бива давано да се чете и съответно да се предупредят тези лица и кръгове. И когато това лице е министър-председател на Републиката аз не знам какъв коментар да направя".
Премиерът отказа да коментира съдържанието на доклада с аргумента, че това е класифицирана информация. Уточни, че е изпратил предоставения му доклад на главния прокурор, за да се направи проверка за автентичността му


Миналия четвъртък, в първия си брой, новият седмичник  "Галерия" публикува информация, за която твърди, че представлява част от доклад на ДАНС до бившия премиер Сергей Станишев. Според вестника документът съдържал данни срещу членове на предишния кабинет, но вместо имената им, в него фигурирали названията на оперативните разработки, водени срещу тях, като например "Наглия", "Вълкът" и др. Преди три дни главният редактор на "Галерия" Зоя Димитрова (бивш говорител на ДАНС) и изпълнителният директор на седмичника Кристина Патрашкова бяха извикани на разговор в спецагенцията по този повод. Те обясниха, че документът бил получен в кутията на зам.-главния редактор на вестника Явор Дачков на USB-памет. Пръв за този доклад заговори бившият съветник в ДАНС Алексей Петров. В първия ден след като изтече договора му в агенцията, Петров даде интервю за в. "Труд", в което заяви, че докладът съдържа имената на поне десет корумпирани министри и че с данните вече е запознат премиерът Борисов. Тогава Станишев отрече до него да са стигали данни за корупция на негови подчинени. В телевизионно интервю миналата неделя Борисов заяви, че е получил документа от Зоя Димитрова и че той е автентичен.

www.dnevnik.bg

 


Сходни връзки

Премиерът обвини предшественика си, че изнесъл секретен доклад на ДАНС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди