изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 08:16 EEST
26 ОКТОМВРИ - ДЕН НА СТРОИТЕЛЯ 2009 ГОДИНА БЕ ТРУДНА ЗА СТРОИТЕЛНИЯ БРАНШ    
ПразнициТова заяви в навечерието на професионалния празник на строителите председателят на УС на Областното представителство на Камарата на строителите в България Илия Михайлов

Един не много приятен период изтича с тази година за строителния бранш в Добрич, а и в цялата страна, заяви за НДТ Илия Михайлов - председател на Управителния съвет на Камарата на строителите в България - Областно представителство - Добрич. Като цяло се отчитат липсата на много обекти, както и липсата на инвеститори в бранша, което по данни на Камарата е довело до свиване на обемите на работа и съкращаването на работници от различните фирми. "На провелото се миналата седмица заседание на централното ръководство на Камарата бе отчетено, че през 2008 г. в отрасъла са били заети 202-ма хиляди души, докато тази година заетите в строителството са 189 хил. души. Това означава, че 13 хиляди са отпаднали. През първото полугодие на 2008 г. браншът е реализирал продукция за 16 475 млн. лв., докато за тази година, по данни на Националния статистически институт са реализирани около 12.5 млн. лв." - каза още И. Михайлов.
Спад има и на местно ниво, което води до криза в бранша. "Малко са обектите, липсва работа и това води до съкращаване на работна ръка. В момента в професионалния регистър в областта фигурират 125 фирми, като има и 7 новорегистрирани, които не подлежат в рамките на тази година на потвърждаване. От старите фирми обаче само 96 са потвърдили, а 23 са отпаднали от професионалния регистър, което на практика означава фалити. Отпадналите от регистрация в национален мащаб фирми са 1550 на брой" - казва още Михайлов. Спад има и по отношение на жилищното строителство - за първото полугодие на миналата година са вдигнати в страната 4961 жилищни сгради, докато за същия период на настоящата построените жилища са 3302.
"Очакванията са в средата на следващата година да има раздвижване. Ние обаче не чакаме и в тази връзка Камарата предлага на изпълнителната власт редица мерки за облекчаване на бранша в условията на криза. На първо място искаме да бъде съкратен срокът за връщането на данъчните кредити на строителните фирми на 14 дни. Настояваме още строителният бранш да бъде отделен от Закона за устройство на територията. Искаме още да бъдат съкратени сроковете по ЗОП" - заяви И. Михайлов.
 


Сходни връзки

26 ОКТОМВРИ - ДЕН НА СТРОИТЕЛЯ 2009 ГОДИНА БЕ ТРУДНА ЗА СТРОИТЕЛНИЯ БРАНШ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди