изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:06 EEST
Метеорит издълба дупка 20 на 5 в Латвия    
Любопитно
В района на латвийския град Мазсалаца снощи падна метеорит, в резултат на което се образува кратер широк около 20 метра и дълбок 5 метра, но никой не е пострадал, съобщиха ИТАР-ТАСС и БТА.


Заместник-началникът на пожарно-спасителната служба Инга Ветере уточнила, че това се случило в 18.30 часа.
Властите не са напълно сигурни, че става дума за метеорит, защото според очевидци нещо паднало от небето и се виждало как гори, отбелязала Ветере.
Специалисти от латвийския Център за радиация и от въоръжените сили проверяват дали в района на кратера има радиация. Нивото на радиацията в кратера на метеорита край латвийския град Мазсалаца е в нормата и няма химическо замърсяване, съобщи Държавната пожарно-спасителна служба, цитирана от ИТАР-ТАСС.
Обектът не представлява опасност, уточни Инга Ветере. По нейните думи представители на въоръжените сили, които разполагали с по-мощни уреди, също измерили радиацията в кратера.
Мястото е оградено с полицейски ленти. Достъп имат само изследователските екипи, които проучват обекта. Екип от геолози и астрономи започнаха работа, за да потвърдят дали става дума за метеорит, заяви експерт от Института по астрономия при Латвийския университет. По думите на експерта необичайното в случая е, че след падането не последвал взрив, а имало само пламъци. Обикновено след сблъсък на метеорита със земната повърхност настъпва взрив, в резултат на който около кратера остават отломки. Латвийските учени обаче нямат достатъчно опит при подобни изследвания, призна експертът.  Дир.бг
 


Сходни връзки

Метеорит издълба дупка 20 на 5 в Латвия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди