изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:53 EEST
ЕК одобри допълнително финансиране за България в размер на 300 млн. евро за АЕЦ „Козлодуй”    
Европейски съюзЕвропейската комисия одобри днес предложение за допълнително финансиране на България от 300 милиона евро за извеждането от експлоатация на блокове 1-4 на АЕЦ „Козлодуй” като мярка за ограничаване на икономическите последствия, съобщиха от МВнР.


Взетото решение е израз на солидарността на ЕС с българското правителство. България изпълни своите ангажименти съгласно договора за присъединяване и независимо от икономическите трудности извади блоковете от експлоатация в срок. До този момент България получи 550 милиона евро финансова помощ. С днешното предложение страната ни получава допълнително 300 милиона евро за периода 2010-2013 г.
Министърът на външните работи д-р Румяна Желева изрази удовлетворение от днешното предложение, дошло в отговор на настоятелно поставеното искане от българска страна. Тя благодари на ЕК за бързата и професионална работа и за доброто сътрудничество с българските институции.
Председателят на ЕК Жозе Барозу каза, че е изключително доволен от решението на Комисията и смята, че това е инвестиция в по–сигурна и устойчива енергийна мрежа в България. „Днес ЕК демонстрира желанието си да види България напълно интегрирана в общия европейски енергиен пазар”, заяви Барозу. Той допълни, че това е важен сигнал за европейска солидарност и за решимостта на ЕС всички държави-членки да бъдат третирани еднакво.
Агенция "Фокус"
Иван Генов, бивш директор на АЕЦ: На България не й трябват пари, а 3-ти и 4-ти реактор
27 октомври 2009 | 16:20 | Агенция "Фокус"
Блоковете на АЕЦ „Козлодуй” трябва да работят, каза пред Агенция „Фокус” бившият директор на централата Иван Генов. „По този въпрос много съм говорил. Средствата не са достатъчни”, допълни той.
По думите му, затворените блокове са напълно работоспособни. „На България не й трябват пари, а 3-ти и 4-ти реактор”, заключи Генов.
Миглена ИВАНОВА

 


Сходни връзки

ЕК одобри допълнително финансиране за България в размер на 300 млн. евро за АЕЦ „Козлодуй” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди