изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 23:46 EEST
Парламентът порица Станишев и Доган    
Парламент
Парламентът порица Сергей Станишев и Ахмед Доган за системно отсъствие от пленарни заседания. Това стана с декларация на Народното събрание, предложена от ПГ на "Атака". Декларацията бе приета със 134 гласа, нито един против и въздържал се, предаде БТА. Представителите на парламентарните групи на Коалиция за България и ДПС напуснаха залата преди гласуването.


Със системното си отсъствие от пленарните заседания в работата на 41-ото Народно събрание, народните представители от Коалиция за България - Сергей Станишев, и от ДПС - Ахмед Доган, показват скандално незачитане на задълженията и отговорностите, поети от тях в качеството им на народни представители пред избирателите от съответните райони и пред целия български народ.
В документа е констатирано, че Станишев и Доган са присъствали само по няколко пъти в заседанията на парламента, и нито веднъж в работата на парламентарните комисии. Действията на депутатите са въпрос на личен морал, но той е преди всичко акт на отговорно политическо и държавническо поведение, и с поведението си лидерите на Коалиция за България и ДПС уронват авторитета на институцията, се посочва в декларацията. В нея е декларирано, че народните представители ще пазят авторитета си на върховна институция в България и решително се противопоставят на действията на Доган и Станишев.
Лидерът на „Атака” Волен Сидеров заяви от парламентарната трибуна, че ако някой му докаже, че Ахмед Доган идва в Народното събрание, освен в деня на откриването му, ще си оттегли декларацията. Той добави, че Станишев пък идва само в петък в парламента.
„Хората не харесват да виждат празна зала и затова аз вкарах тази декларация”, каза Сидеров. Крайно време е Ахмед Доган и Сергей Станишев да знаят, че всичко онова, което правят и безобразията, които правят ще имат своето възмездие." Това каза от парламентарната трибуна зам-председателят на ПГ на ГЕРБ Лъчезар Иванов, цитиран от "Фокус". Най-вероятно те са народни представители, за да се ползват от защитата, която имат като такива, коментира Иванов.
„Защо лидерът на ДПС Ахмед Доган от Великото Народно събрание се кандидатира за народен представител, когато не е поел нито една законодателна инициатива и не е присъствал на нито една комисия?”, попита Иванов. По думите му, напускането на ДПС и БСП на пленарна зала означава, че са съгласни да не ходят на работа. На народа вече му омръзна от такива псевдоводачи, заяви Иванов.
Не можем да вземем отношение за дисциплината на народните представители Ахмед Доган и Сергей Станишев в предишни Народни събрания, каза от парламентарната трибуна преди гласуването съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов. По думите му няма конституционно задължение народният представител да присъства в залата. Затова не можем да се позоваваме на Конституцията, обясни той. Според Костов трябва да бъде изчистен текста на проектодекларацията. Според него не може да се използва думата „осъжда” и предложи „остро да се порицае”. Не можем да твърдим, че те проявяват „презрително отношение”, добави още депутатът.
В цялата история НС няма примери като Ахмед Доган, заяви Костов. „Народното събрание досега е търпяло, а не е взимало отношение. Въпросът е дали това Народно събрание ще търпи. Правилно е да не търпи. Трябва да бъдем много прецизни в текста, за да не бъде атакуван”, добави Костов.
Недопустимо е с акт на Народното събрание да се раздават политически оценки за опонентите. Така коментира пред журналисти в парламента заместник-председателят на ДПС Лютви Местан. Никой не отрича правото на "Атака" в съглашателство с ГЕРБ и Синята коалиция да раздават политически оценки, но да ангажират НС със свой акт да се произнесе, вече е абсолютно грубо нарушение на принципите на парламентаризма, недопустимо и безпрецедентно, заяви Местан. По думите му, оценката за работата на един депутат се дава от избирателите, тя не подлежи на политическа санкция с акт на НС. Той допълни, че всяка парламентарна група е в правото си да дава политически оценки по всички въпроси, включително и за своя опонент, но чрез прочитане на декларация, а не гласуването й от парламента.
Местан отбеляза, че правилникът за работа на НС е предвидил санкции за отсъствия, другата отговорност на народния представител е политическа и не може да бъде изразена с акт на самото НС.
„Г-н Доган май беше гнил в затворите доста години за правото, включително и на Цецка Цачева и Лъчезар Иванов, днес да раздават оценки за него от трибуната на 41-ото Народно събрание”, каза още Местан, цитиран от "Фокус".dir.bg
 


Сходни връзки

Парламентът порица Станишев и Доган | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди