изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:41 EEST
Ексхумират предполагаемите останки на Лорка    
По света
Испания започва да ексхумира гроб, където вероятно се намират останките на известния поет и драматург Фредерико Гарсиа Лорка (1898-1936). Това е важен момент в стремежа на Испания да се върне към наследството от гражданската си война от 1936-39 г., предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.


Не е ясно дали останките на писателя ще бъдат идентифицирани, тъй като семейството му се противопостави на ексхумацията. Целта на разкопаването е да се намерят и идентифицират останките на няколко мъже, които, като Лорка, са били екзекутирани в първите дни на войната и погребани с него.
Гробът се намира на хълм до южния град Гранада, близо до мястото, където мъжете са били убити от членове на милициите на генерал Франсиско Франко. Във войната, която все още разделя испанците, водените от Франко десни сили се изправят срещу избраното ляво републиканско правителство и в крайна сметка успяват да надделеят, установявайки диктатура, която просъществува до смъртта на Франко през 1975 г. Близо половин милион души умират в конфликта. И двете страни извършват зверства срещу цивилни граждани, но управлението на Франко екзекутира огромен брой хора и ги хвърля в масови гробове. Според испанския съдия Балтасар Гарсон няма никаква информация за 114 000 души, убити от силите на Франко. Случаят на Гарсия Лорка е един от най-известните от тях, тъй като той е най-видният испански поет на 20-и век.
Гробът, където вероятно се намират останките на Лорка, се очаква да бъде разровен днес сутринта. Работата може да отнеме месеци. Семейството на поета се противопостави на ексхумацията, тъй като желае останките му да останат непокътнати, но този месец обяви, че може да даде ДНК проби, за да бъде установена самоличността му. dir.bg
 


Сходни връзки

Ексхумират предполагаемите останки на Лорка | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди